Xander van Asperen doet verslag van de kermis in zijn woonplaats Haarzuilens. Dag 2, de dag van de opening van de kermis.

Waar word je voor je eigen huisdeur opgehaald door de muziek? Juist ja, in Haarzuilens, en dan met elkaar naar De Brink.
Veel hoge gasten weer dit jaar: barones Alexandra, haar zus Cordelia en dochter Sarah (de motor van de Halve van de Haar), natuurlijk de burgemeester van Haarzuilens en Utrecht, Jan van Zanen, bewoners en oud-bewoners van Haarzuilens.

Hoge gasten zoals burgemeester Van Zanen en rechts de barones van Kasteel de Haar. Foto: X. van Asperen

Het lijkt vreemd om de opening van de kermis op de tweede dag te houden, op maandag, maar we doen het al 116 jaar zo en dat bevalt goed.

In zijn toespraak had de voorzitter van de Kermisvereniging het terecht over de hoge leges voor evenementen. Hij had het over het vele geld dat door vrijwilligers bij elkaar wordt gesprokkeld voor het evenement en dat dan naar de gemeentekas vloeit. Hij vergat nog te vermelden dat de kosten van de leges vaak worden verwerkt in een subsidieaanvraag bij de gemeente. Geld rondpompen dus, het lijkt op een werkgelegenheidsproject voor ambtenaren.

Wat de voorzitter ook niet vermeldde is dat de vrijwillige inzet van bewoners van Haarzuilens zeker een halve welzijnswerker uitspaart. Dat is dus zeker twintigduizend euro dat de gemeente in haar zak houdt. Zullen we maar niet meer moeilijk doen over leges voor door bewoners georganiseerde evenementen, niet alleen in Haarzuilens, maar in de de hele gemeente?
Dit kan mooi bij de komende begrotingsbehandeling geregeld worden.