Het was even wennen, de rode loper op het Vredenburg en niet bij de Stadsschouwburg. Maar het viel reuze mee, de regen was wat dat betreft veel meer een spelbreker.

Het Nederlands Film Festival werd woensdagavond in TivoliVredenburg geopend met veel sterren van het witte doek die voor de fotograferen paradeerden alsof het hun dagelijkse werk was. Daarvoor moest bijna iedereen wel even wat regen trotseren want helaas viel er veel water uit de hemel woensdagavond.

Hoogtepunten op de rode loper waren de cast van de film Bloedlink (de openingsfilm van het festival), producent Burny Bos die een Gouden Kalf, de Cultuurprijs 2014, kreeg voor zijn totale filmwerk en er was filmmuziekmaker Fons Merkies, de hoofdgast van het festival dat als thema muziek heeft.

Fons Merkies en zijn gezin bij de entree tot het filmfestival. Foto: Ton van den Berg

Producent Burny Bos.

Burgemeester Jan van Zanen reikte de Filmprijs van de Stad Utrecht uit aan regisseur Nelleke Koop voor haar korte documentaire WATERLIJKEN. De prijs bestaat uit een beeld en een geldbedrag van €5.000,- en wordt toegekend aan het beste regiedebuut uit de NFF Debuut Competitie, waarvoor dit jaar 24 korte films, documentaires en televisiedrama’s waren geselecteerd.

Naast de acteurs waren er natuurlijk ook de nodige bobo's van de gemeente die zich lieten zien zoals wethouders, gedeputeerden, raadsleden, ambtenaren en Vrienden van het Fillmfestival. Ook oud-burgemeester Wolfsen was van de partij en snelde langs de in rijen dik opgestelde fotografen.

Oud-burgemeester Wolfsen.

Het filmfestival beleeft z'n 34e editie en duurt nog tot en met volgende week vrijdag als de Gouden Kalveren worden uitgereikt.

Bekijk ook de impressie die filmer Wim Hendriks maakte van de entree bij de rode loper.