Door Bas de Meijer - Zo sta je lekker warm binnen een biertje te drinken en zo sta je zonder jas buiten in de vrieskou te wachten. Het overkomt woensdagavond zo’n tweehonderd gasten van cafe Heerenplein aan het Lucasbolwerk.

Het pand staat 'in brand' en de gasten moeten zo snel mogelijk naar buiten. Half lallend geven de studenten gehoor aan het personeel. Nog voor iedereen buiten is arriveert de brandweer en politie. Zonder enige aarzeling gaan de hulpverleners aan de slag.

Een brandweerman loopt door het cafe. Foto: Bas de Meijer

Al het verkeer moet over één strook van de busbaan. De brandweermannen springen uit de auto’s en gaan het café binnen. Twee 'slachtoffers' worden uit het pand gehaald, eentje wordt ter plekke gereanimeerd.

Heel even komen de cafégangers te dichtbij, onmiddellijk sommeert de politie ze naar achter te gaan. Het kost wat moeite, maar uiteindelijk geven ze toch maar gehoor. De brandweer gaat onverschrokken door, binnen een half uur is het sein brand meester gegeven en pakt iedereen weer in.

Burgemeester Jan van Zanen kan het allemaal met een glimlach bekijken. De oefening is geslaagd. Op initiatief van de samenwerkingspartners in het Convenant Veilig Uitgaan (gemeente Utrecht, politie Utrecht stad, Openbaar Ministerie, Veiligheidsregio Utrecht en Koninklijke Horeca Nederland/afdeling Utrecht) wordt het ontruimingsplan uitgevoerd.

Met de oefening willen de organisaties ook het uitgaanspubliek en de horecaondernemers bewust laten worden van het nut van zo’n plan. Uiteraard wordt ook gekeken of de politie, brandweer en de BHV-ers van het cafe de taken goed uitvoeren.

Dat is het geval, zegt een van de waarnemers na afloop. Door de weg goed af te zetten, kan al het verkeer keurig over een rijbaan doorrijden waardoor het verkeer in de binnenstad niet vastloopt. De brandweer is snel ter plaatse en heeft het vuur vlot onder controle. Bovendien wordt er goed samengewerkt.

Zo op het eerste gezicht is alles perfect gegaan, de details worden later nog besproken. Maar je kunt met een gerust hart gaan stappen in Utrecht lijkt de boodschap.

Gasten van het cafe wachten buiten af wat gaat gebeuren. Foto: Bas de Meijer