De jury van de Nederlandse Oeuvreprijs Cabaret & Kleinkunst van het Utrechtse Schillertheater heeft dit jaar unaniem besloten twee oeuvreprijzen uit te reiken. De in Utrecht geboren en getogen Claudia de Breij: Oeuvreprijs Cabaret en de in Utrecht wonende en opgegroeide Meike Veenhoven: Oeuvreprijs Kleinkunst. Zij zijn beiden door de organisatie van de Nederlandse Oeuvreprijs toegelaten tot het gelauwerde gezelschap van Joris Schiks†, Tineke Schouten, Herman van Veen en Lenny Kuhr.

Claudia de Breij - gelauwerd met de OEUVREPRIJS CABARET

Tijdens haar studie werkte zij mee aan programma’s van de Stadsomroep Utrecht, regionale radiozenders zoals Radio M en Radio West. Daarna volgden de publieke omroepen als BNN, NPS en VARA. In 2004 zat Claudia als dj in het 'Glazen Huis' voor de actie Serious Request. Zij presenteerde vele live-programma’s en is nog regelmatig op de buis te zien. Zij deed mee aan het Leids Cabaret Festival en aan het Amsterdams Kleinkunst Festival.

Theater- en cabaretprogramma’s waarmee zij bijzonder succesvol was: De Wilde Frisheid, Claudia Zuigt, Hallo Lieve Mensen, iClaudia, Hete Vrede, Alleen en haar meest recente voorstelling, Teerling.

Hete Vrede werd in 2010 door een vakjury verkozen tot het beste cabaretprogramma van het jaar. Het leverde haar de Poelifinario op - voor het beste cabaretprogramma van het seizoen! Samen met de componisten/muzikanten Sander Geboers en Rogier Wagenaar werden volgens de jury prachtige muzikale hoogstandjes bereikt. Cd’s en meerdere dvd’s verschenen van haar voorstellingen. “Mag ik dan bij jou” kreeg grote bekendheid. In 2014 ontving Claudia samen met haar componisten een platina plaat. Muzikale succesvolle voorstellingen volgden. In 2012 richtte De Breij haar eigen impresariaat met de gepaste naam Breijwerk BV op. Vorig jaar ontving zij de Louis Davidsring uit handen van de vorige drager Herman van Veen - die eveneens tot de gelauwerden van deze Nederlandse Oeuvreprijs behoort.

De jury van de Nederlandse Oeuvreprijs Cabaret & Kleinkunst prijst Claudia met name om haar veelzijdigheid. Dit “podiumdier” zal ons nog vaak ontroeren!

Meike Veenhoven - gelauwerd met de OEUVREPRIJS KLEINKUNST

Meike is zangeres, componiste en pianiste. Zij debuteerde met de cd Liedjes van Weemoed en Andere Gevoeligheden in 2008. In 2010 won ze het Utrechts Kleinkunstfestival. In 2012 kwam haar tweede cd Alles van waarde uit.

Meike leeft in constante verbazing over de Dingen Die Voorbijgaan. Voordat je iets hebt kunnen vastpakken, ligt het alweer achter je en kan je alleen nog omkijken naar hoe het steeds verder uit het zicht raakt. Ook verhaalt ze over Dingen Die Hadden Kunnen Zijn: de niet-geleefde levens. Over de breekbaarheid van geluk. Over dingen die grappig zijn en tegelijkertijd een beetje pijn doen. Van achter de piano bezingt Meike dit alles met een lichtvoetige melancholie.

Omdat ze de inspiratie om zich heen vindt, spelen veel van haar liedjes zich af in Utrecht, waar ze woont en opgroeide. Aan de Maliebaan, in Oudwijk, in de Vogelenbuurt, rondom de Dom.

Een paar jaar na het verschijnen van de tweede cd werd het even stil. De weemoed moest wijken voor andere activiteiten, zoals het leiden van haar bedrijf in schoolmusicals, Rep en Roer Musicals. Daarnaast is ze dirigent van een aantal koren in Utrecht, waaronder het koor Grachtensmart, dat onlangs de wedstrijd ‘Schrijf een nieuwe Utrechtse Smartlap’ uitschreef. Ook organiseert ze samen met buurtgenoten in de zomer de zogenaamde klapstoelconcerten op het Koekoeksplein.

Maar tussen alles door hebben de weemoed en de gevoeligheden zich een weg naar boven gewoekerd. Er komen weer nieuwe liedjes aan!

De jury van de Nederlandse Oeuvreprijs Cabaret & Kleinkunst is ontroerd door haar poëtische teksten die dichtbij haarzelf staan, ondersteund door haar eigen composities en haar vertolking met loepzuivere stem.

Directie Stichting Behoud Schiller Theater “Place Royale” 
Jury van Nederlands Oeuvreprijs Cabaret & Kleinkunst

Hannie Schinkel-Keizer- jurylid
Arie van Viegen - jurylid
Frans van der Wel – jurylid
Hans van Veenendaal - jurylid
Steef Schinkel - juryvoorzitter