Het Bevrijdings Festival Utrecht (BFU) mag de laatste jaren niet klagen over het weer, vorig jaar was er nog even regen, maar later in de middag werd het nog een zonnige en prachtige dag, en evenzogoed festival.

Dit jaar wordt goed weer verwacht, zonnig en warm zelfs, en dat met een, volgens de organisatie, breed muzikaal programma kan donderdag 5 mei het weer een drukbezocht festival worden in Park Transwijk

Op de Main Stage van het BFU staat met o.a. John Coffey, Jett Rebel en Juliette and the Licks een goede verzameling van grote nationale en internationale acts. Het Sena Talent Stage biedt zoals elk jaar ruimte voor opkomend talent.

Binnen het muzikale programma van het festival is er dit jaar in samenwerking met de Nederlandse Pop Academie een nieuw podium bij gekomen. Daarnaast kan het publiek op het Vrijheidspodium terecht voor muziek, sprekers, inhoud en verdieping. Ook is er weer een gezellig kinderfestival voor de kleinste bezoekers.

De Main Stage wordt om 13.00 uur geopend door niemand minder dan John Coffey. Vervolgens staan The Brahms, Dazzled Sticks, Jett Rebel, Projekt Rakija, Juliette and the Licks en Memphis Maniacs op dit podium. Ambassadeur van de Vrijheid Nielson mag de dag van op deze plek afsluiten.

Tussendoor houden de deejays Say A Say M & Qbical met plaatjes het publiek vast met dansbare muziek.

Het Sena Talent Stage wordt gevuld met Sevn Alias, The Dubbeez, HAEVN, Lucas Hamming en Gerson Main. Polynation en Yakumo worden mede mogelijk gemaakt door poppodium EKKO die ook de pauze DJ’s verzorgd. Michelle David & The Gospel Sessions sluit hier af.

Op het Vrijheidspodium komen zo’n 20 nationaliteiten samen in het 70-koppig Catching Cultures Orchestra. Binnen dit orkest brengen o.a. bewoners en muzikanten uit diverse AZC’s een voor hen speciaal gearrangeerd repertoire. Verder wordt hier de Tolerantieprijs uitgereikt, spreekt Vincent Bijlo over De Vrijheid van Meningsuiting in zijn Vrijheidscollege, kun je verder luisteren naar dichter Daniel Vis en Nederlandstalige muziek van STEENkoud. Bombascha zorgt voor een DJ show als afsluiter en draait in de avond plaatjes tussen de acts van Club DB’s die met Steen, I’m With Stupid en Bob Log III het scherpe randje geven aan de lineup van het festival.

Op het NPAC Podium staat nieuw talent van de Nederlandse Pop Academie. Dit zijn Django Boegheim, Queen’s Jelly, Arie Buursema, About Miss Pineapple, Morning Daze, Charmplay, Julius Philips, Nikora ft. Lieke, Steve Cherry, The Capsones, Innovation. Afsluiter van dit podium is special guest Mary Fields.

Uiteraard is er ook dit jaar weer aan de kleinste bezoekers gedacht met een speciaal ingericht Kinderfestival. Hier kunnen kinderen tot 19.00 geschminkt worden, pannenkoeken bakken, hun eigen vrijheidsvlag maken, zingen, (leren) dansen en koken. Elk uur is er een (interactieve) voorstelling van Rake Klappen of Circus Diedom. De kinderboerderij is ook open en er is allerlei lekkers.

Verder is er een Silent Disco van Stingray bij het NPAC podium te vinden, kan iedereen een speciaal biertje halen in Kafé de Vrijheid en lekker borrelen op het nieuwe Terrasse de la Liberté.

De hekken van het (gratis) festival in Park Transwijk gaan open om 12.00 uur.