De beste voetballer van Utrecht Ton van der Linden is vrijdag op 84-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. Hij maakte deel uit van het team van de voetbalvereniging DOS dat in 1958 landskampioen werd. Van der Linden scoorde in de verlenging de winnende goal.

Volgens velen is Van der Linden de beste clubvoetballer die Utrecht ooit voortbracht, zegt voetbaljournalist Hans van Echtelt die hem nog regelmatig opzocht in zijn woonplaats Vianen. Van der Linden bleef de kanaries, de bijnaam van het in geel spelende DOS, altijd trouw.

In intieme familiekring zal volgende week zijn afscheid plaatshebben. Van der Linden overleed in een zorgcentrum Batenstein in Vianen, waar hij al een aantal jaren vertoefde met afnemende mentale en fysieke gezondheid.

Hieronder een artikel uit 2015 van sportjournalist Ton de Ruiter die Van der Linden zijn hele leven heeft gevolgd:

Sportjournalist Ton de Ruiter bespreekt heden en verleden, haalt toen en nu bij elkaar. Dit keer over de doelpunten van de Utrechtse voetballers.

In de, inmiddels alweer 32, afleveringen van Heden en Verleden op Nieuws030 gaat het vaak over Ton van der Linden. Logisch, de maestro van het Utrechtse voetbal heeft een palmares dat nooit meer door een  speler uit deze stad wordt geëvenaard. Neem zijn 208 doelpunten in de eredivisie, de hoogste afdeling sinds 1956.

Tonny van der Linden op 17-jarige leeftijd. Foto uit boek Tonny van uitgeverij Voetspoor

Vier voetballers in Nederland overtreffen het aantal van de Utrechtse aanvalsleider, die bij DOS niet eens in de meest vooruitgeschoven positie speelt. Willy van der Kuylen (311), Ruud Geels (265), Johan Cruijff (215) en Kees Kist (212) vormen de top-vier. 

Van der Linden voert de provinciale Club van Honderd aan, waarvan ook Leo van Veen (173 doelpunten), Marco van Basten (128), Willem van Hanegem (126), Gerald Vanenburg (124), Henk Wery (113), John van Loen (104) en Frans Geurtsen (100) lid zijn. Bij FC Utrecht is Ruud Boymans momenteel de productiefste schutter met 28 goals voor FC VVV, AZ, NEC en FC Utrecht.

Ton van der Linden 208. Opvallend, de eerste en de laatste maakt de landskampioen van 1958 tegen Sparta. De eerste op 30 augustus 1956. Het duel tegen Sparta in de Galgenwaard is toe aan de 8e minuut. Cor Luiten is de aangever. De linksbuiten geeft een schitterende pass naar Van der Linden, die zwenkt naar binnen en schiet de bal uit een onmogelijke hoek langs doelman Andries van Dijk. De vroege treffer is het eerste doelpunt in de pas opgerichte eredivisie.

De laatste elf jaar later op 15 januari 1967, deze week 48 jaar terug. DOS verliest op eigen veld met 3-1 van Sparta. De Rotterdammers zijn voor een punt gekomen en trekken een muur op voor doelman Pim Doesburg, op dat moment de minst gepasseerde goalie van de eredivisie. Ter Horst, Laseroms, Eykenbroek en Bentzon zijn de metselaars van dienst. Het zijn niet de meeste geliefde tegenstanders van Ton van der Linden. Verslaggever Jan Boerop constateert in het Utrechts Nieuwsblad een gebrek aan ijver bij de Utrechtse vedette. Zijn waardering voor de treffer daarentegen is groot: ,,De kogel was er als uit zijn beste jaren. Tegen zulk geweld heeft geen Spartaan antwoord.’’

Van der Linden is meer dan lui, hij is fysiek niet in orde. Op 22 januari verliest DOS in Limburg met 3-0 van Sittardia, op 29 januari thuis met 3-2 van PSV en op 4 februari  is Willy Brokamp in Maastricht namens MVV de held met drie doelpunten. Van der Linden wordt in het in verslag in de krant niet eens genoemd. Drie dagen na het onzichtbare optreden in Limburg maakt de schutter na 17 jaar trouwe dienst volkomen onverwachts zijn afscheid bekend vanwege hartritmestoornissen.   

Zijn 208 doelpunten staan voor de eeuwigheid. Marco van Basten zou hem bedreigd hebben als hij Ajax trouw was gebleven. De slanke aanvaller trekt op 23-jarige leeftijd naar Italië en zijn enkels blijken niet bestand tegen de vele schoppen. In deze tijd moet een talent met de kwaliteiten van Ton van der Linden wel heel veel last van heimwee hebben wil hij de eredivisie trouw blijven en niet op jonge leeftijd bezwijken voor het geld.

Het aantal hattricks, nog zo’n record van Ton dat door geen Utrechter wordt verbeterd. In de 45-jarige geschiedenis van FC Utrecht  scoren 11 spelers een hattrick. Karel Bonsink is in 1972 namens de FC de eerste maker van drie doelpunten in één wedstrijd. Dries Mertens op 15 mei 2011 de laatste. Ton van der Linden solo scoort namens DOS in de eredivisie acht keer een hattrick en ook in de eerste divisie (1), hoofdklasse (3), 1e klasse (2x) en in het Nederlands elftal (2) haalt hij de truc met drie doelpunten uit.    

De wedstrijd tegen MVV op 4 februari is overigens niet de laatste van Ton van der Linden in het betaalde voetbal. Zijn fysieke toestand verbetert en voor een slordige duit wordt de goalgetter voetballer bij Elinkwijk in de eerste divisie. Op 25 augustus 1968 produceert hij tegen Wageningen (1-4 winst) zijn eerste doelpunt voor de Zuilenaren. In het tweede seizoen, het laatste van de blauw-witten in het betaalde voetbal, wordt aan de Amsterdamsestraatweg met 5-1 gewonnen van Vitesse. Jan Groenendijk maakt drie doelpunten en Ton van der Linden de overige twee. Het zijn de laatste twee in het betaalde voetbal. Elinkwijk gaat op in FC Utrecht en Ton van der Linden bouwt af bij de amateurs van Elinkwijk, waar zijn voormalige ploeggenoot bij DOS Hans Kraay trainer wordt.

Coen Moulijn en Tonny van der Linden bij de presentatie boek Tonny in 2007 in het stadhuis. Foto: Ton van den Berg

Ton van der Linden (rechts) met Hans Kraay tijdens de presentatie van het boek Tonny. Foto: Ton van den Berg