Henk Westbroek - Utrecht moest wennen aan de Vredesmacht van de Verenigde Naties die voor orde en rust zorgde. En hoewel de BAF (Bitterbal Acceptatie Front) nog wel even probeerde het KAC (Kroket Acceptatie Comité) met pollepels kokend frituurvet in haar kamp te lokken, hielden de snackschermutselingen snel op. Als gevolg misschien van een geslaagde ramkraak bij het Rabobankfiliaal op de Maliebaan.

De vluchtauto kwam in het vizier van de Russische T90 tank die aan het eind van de Maliebaan op de Singel geparkeerd stond. Gelukkig dat tv-beelden ons later konden vertellen dat de auto een rode Audi Q5 Quattro met 4 inzittenden was. Anders was die wetenschap net als de vluchtauto en haar inzittenden ook verdampt.

In het Halalbalkwartier (Utrecht Noord & Zuid) besloot de Egyptische VN-bezettingsmacht kort daarna dat diefstal gelijk stond aan plundering. De gebruikelijk straf voor plunderaars (standrechtelijke executie) werd niet toegepast. Wel de straf van humane handafzaging  onder het genot van plaatselijke verdoving. Twee weken en 13 losse handjes later was het zelfs niet meer noodzakelijk om de fiets in Utrecht op slot te zetten.

In de Kroket Sector (Utrecht Oost & West) besloot de Amerikaanse VN-bezettingsmacht dat winkelbetreding gepaard diende te gaan met een overdreven lachende en luidruchtige groet. Het gelijk dat uit de loop van een geweer komt deed iedereen besluiten deze aanwijzing op te volgen en lief voor elkaar te zijn. Op een enkele eigenwijze corpsstudent met blauw bloed na. Die woont nu in Quantanamo Bay.

Aanleiding van de Utrechtse bezetting door het Vredescorps van de Verenigde Naties was het conflict over De Bitterbal. Omdat een Universiteit bewees dat moordenaars en kinderverkrachters een voorkeur voor bittere smaken hebben - zoals spruitjes, bier en chocola - kreeg het woord bitterbal in Utrecht een reputatie die erger was dan Negerzoen of Blanke.

Nadat burgemeester Van Zanen op bevel van zijn Gemeenteraad besloot de Bitterbal te verbieden en te vervangen door de qua inhoud en gewicht identieke Mini-Kroket, leek de vrede getekend. Totdat deze kroket onder vuur kwam te liggen vanwege haar dampende gelijkenis met een sigarenpeuk waardoor uitlokking tot rookverslaving aannemelijk werd. Het KAC en de BAF (zie zin 2) gingen elkaar vervolgens herhaaldelijk te lijf. Na vele slachtoffers door eerstegraads brandwonden - veroorzaakt door hete snacks in hun Diamantvet - stuurde de Verenigde Naties een blauw gehelmde Vredesmacht.

Juist omdat Utrecht door die doortastende bezettingsmacht al snel uitgeroepen werd tot de veiligste stad op aarde, werd het een toeristenmagneet. De met een subsidie van 1.9 miljoen euro door TivoliVredenburg ontwikkelde Bezettings Burger werd een megasucces. Ook dankzij de tweede Gemeentelijke Subsidie van 14 miljoen euro waardoor deze burger gratis verstrekt kon worden aan elke al dan niet buitenlandse toerist met of zonder paspoort.

Utrecht blij. Behalve D66, dat vanuit haar principes een verbale verzetsbeweging organiseerde tegen de aanwezigheid van de Utrechtse Vredesmacht. De D66 eis om alle stadsmacht - net als vroeger - weer aan onze Gemeenteraad te gunnen, wordt volgens Maurice De Hond nu door 0,014 procent van de volwassen Utrechters toegejuicht . De fractievoorzitter van de Democraten heeft nu gisteren opgeroepen tot een bindend referendum over de aanwezigheid van de Vredesmacht.

Weg of Blijven, dat is de vraag. De vraag waarom D66 een referendum wenst hoewel de partij dit middel tot politieke besluitvorming een gedrocht vindt, werd verduidelijkt met de opmerking. NOOD BREEKT WET.

Einde

(Lees ook eerdere afleveringen over de bitterbalrevolte, klikhier)