De Utrechtse schrijver en dichter Fred Penninga (1945) presenteerde onlangs zijn autobiografie. Een leven dat net zoals ieder ander mens uniek was en is, maar dat van hem ook bijzonder was omdat hij zoon was van 'foute ouders'. Zijn vader George Kettmann jr. en moeder Margot Warnsinck waren prominente leden van de NSB en werden na de oorlog veroordeeld tot gevangenisstraffen.

Fred werd te vondeling gelegd en groeide op bij de familie Penninga in Amsterdam waar hij vrij jong al te horen kreeg dat zijn moeder niet zijn moeder was. Dat was de vrouw die hij als kind wel eens had bezocht en toen tante Margot noemde.

Fred Penninga woont sinds 1988 in Utrecht, maar werkte als welzijnswerker al vanaf de jaren zeventig in de stad. Hij was betrokken bij projecten rond de Vreeburgjeugd (randgroepenwerk) en was onderwijsopbouwwerker onder meer in Pijlsweerd. Naast zijn werk schreef hij diverse boeken en veel gedichten. Hij is nog steeds lid van het Utrechts Stadsdichtersgilde. 

Bekendheid kreeg Penninga met zijn serie stadsgedichten in het voormalige huis-aan-huisblad Stadsblad en op deze website, Nieuws030. Op dit moment schrijft hij gedichten voor het wijkblad Mens en Wijk-Noordoost.
   

> Journalist Ton van den Berg ging in gesprek met Penninga over zijn boek, dat u hier kunt beluisteren: klikhier (soundcloud, duur 56 minuten).

> Oud-Stadsblad-hoofdredacteur Peter le Nobel schreef een recensie over 'Vrij van erfbelasting': klikhier (nationaleboekenblog).
 

Fred Penninga. Vrij van erfbelasting. Uitgeverij Magonia. ISBN 9-789492-241603. Aantal pagina’s: 312. Prijs: 24,95 euro. Zie ook www.magonia.nl

George Kettmann jr. in de jaren twintig. Foto: archief