Sportjournalist Hans van Echtelt schrijft in Vak P over de wedstrijden van FC Utrecht, maar dit keer over de film over de fusie van DOS, Elinkwijk en Velox.

FC fUsie… eindelijk weer eens VOETBAL! Dat is de titel van een documentaire over de wedergeboorte van het Utrechtse voetbal. En dat was eind jaren zestig met de drie Utrechtse betaalde voetbalclubs DOS, Elinkwijk en Velox op weg naar de fusie tot FC Utrecht.

Robbert Bleys is een documentairemaker die met veel enthousiasme aan de slag is gegaan om een mooie film over die fusie te maken. Over het hoe en waarom vertelt hij:

"Als 7-jarig Utrechts jochie uit Zuilen heb ik nooit bewust bij het ontstaan van FC Utrecht stil gestaan. In 1969 stonden de DOS spelers nog netjes met hun mooie gele shirts met zwarte banen in mijn voetbalplaatjesboek, in 1970 was dat opeens FC Utrecht. Ja zo gaat dat blijkbaar, het leven is ongecompliceerd voor een 7-jarige. Ik heb mijn voetbalplaatjesboeken altijd bewaard. Mijn vrouw zegt altijd: 'Flikker die rotzooi nou eens weg!' Mooi niet, regelmatig blader ik er nog doorheen en bestudeer met nostalgische gevoelens de heroïsche voetbalkoppen met klinkende namen. Sommige van die namen klinken nog steeds bekend bv. Leo van Veen of Co Adriaanse. Sommige ben ik vergeten, nooit meer iets van gehoord tot dat ik weer eens door mijn plaatjesboeken blader."

"In de loop der jaren is het verhaal en de perikelen rondom de fusie beetje bij beetje tot mij doorgedrongen. Als ik nu door mijn oude boeken blader en die koppen staren mij aan dringen zich steeds meer vragen op en word ik eigenlijk steeds nieuwsgieriger naar de hele gang van zaken rondom die fusie en de beleving van de betrokkenen. Het begint me steeds meer te fascineren en ik krijg een steeds grotere behoefte om er een film over te maken, bovendien was ik ook wel benieuwd naar mijn voetbalhelden van weleer!"

Leen van der Merkt.

Leo van Veen en Ed Stijn.

"Dit speelde zich alweer zo’n 10 jaar geleden af. Om een of andere reden verdween het plan steeds weer in de ijskast, er komt toch wel een hoop bij kijken om zo’n productie van de grond te krijgen. In het najaar van 2017 besloot ik dat het er nu maar eens van moest komen. RTV Utrecht werd gepolst, zij vonden het een leuk idee en gaven me een uitzendintentie, ik kon aan de slag. Ik nam contact op met Gert van Es van de Oud Utrechter. Gert is een soort wandelende encyclopedie op het gebied van het Utrechtse voetbalverleden, hij zou me vast wel verder kunnen helpen."

"Gert stelt een afspraak voor samen met Piet Rison en Dirk van de Ham, samen zijn zij de bewakers van het erfgoed van DOS, Elinkwijk en Velox. En zo zitten we dan op een herfstachtige novemberochtend met z'n vieren samen op mijn kantoortje in 'Hotel Wolvenplein'. Na een gezellige en inspirerende bijeenkomst met veel mooie anekdotes, tips en contactgegevens kon het balletje gaan rollen. Contacten werden gelegd met o.a. oud spelers en supporters, fondsen werden aangeschreven voor een financiële bijdrage om de documentaire te kunnen bekostigen."

"In de documentaire FC fUsie wil ik teruggaan in de tijd en aan de hand van verhalen van oud voetballers, supporters en andere betrokkenen de fusie van DOS, Elinkwijk en Velox mee kunnen beleven. FC fUsie wordt natuurlijk meer dan een verhaal over voetbal alleen. Er zal een uniek tijdsbeeld geschetst worden, een tijdsbeeld dat voor velen en met name de jongere generatie niet meer voor te stellen is. De documentaire beslaat een periode van zo’n 60 jaar en geeft een goed beeld van de veranderde samenleving. Er zal ook veel uniek archiefmateriaal in de documentaire te zien zijn. De film is een tijdsdocument om te koesteren en zal ervoor zorgen dat een stukje geschiedenis van het Utrechtse voetbal door direct betrokkenen tot leven komt en behouden blijft."

"Van een aantal fondsen heb ik een financiële bijdrage gekregen en zijn er inmiddels al wat opnames gemaakt. Om de film te kunnen voltooien is er nog geld nodig wat ik dmv crowdfunding bijelkaar probeer te krijgen: https://voorjestadsie.nl/nl/projects/fc-fusie

Het is de bedoeling dat de film begin 2019 gereed zal zijn. Na een première in het Louis Hartlooper Complex zal RTV Utrecht de film gaan uitzenden.

Meer info:

www.fcfusie.nl

facebook: FCFUSIE

De trailer is te bekijken op: https://vimeo.com/288067901

Poster van de film.