Door Jim Terlingen - De Utrechtse verzetsheldin Trui van Lier, die in de Tweede Wereldoorlog vele joodse kinderen heeft geholpen door de oorlog te komen, wordt volgend jaar breed geëerd in Utrecht.

Trui is een oudere nicht van verzetsstrijdster Truus van Lier, die de laatste jaren in Utrecht veel aandacht kreeg met onder meer een muurgedicht, een standbeeld en een struikelsteen. Ook verschijnt sinds 2005 elk voorjaar langs de Catharijnesingel de naam TRUUS in gele narcissen.

Ook Trui van Lier krijgt nu een bloemenmonument. Over enkele dagen, op maandag 13 november (de geboortedag van Trui), gaan hiervoor 3000 bloembollen de grond in langs het talud van de Koningslaan. Elk voorjaar gaan blauwe hiacinten ter hoogte van de speeltuin in het Wilhelminapark de vier letters van haar voornaam vormen: TRUI. 

In het voorjaar van 2024, als de bloemen haar naam voor het eerst tonen, wordt de speeltuin in het Wilhelminapark naar Trui van Lier vernoemd. Deze speeltuin heeft nooit een naam gekregen. Nadere details over de vernoeming van de speeltuin zijn nog niet bekendgemaakt.

Vorige maand werd op de plek waar de bollen de grond ingaan als proef met blauw papier de eerste letter van Trui's voornaam gelegd.Links Michèle van Lier, initiatiefneemster en kleindochter van een neef van Trui en Truus, en rechts Hanny Sliepen van Stichting Wilhelminapark. Foto's: Jim Terlingen

Trui
De Utrechtse verzetsheldin Trui van Lier (1914-2002) startte in het begin van de oorlog onder het oog van de nazi’s kindercrèche Kindjeshaven op Prins Hendriklaan 4 omdat ze voorvoelde dat dit wel eens belangrijk zou kunnen zijn voor joodse kinderen. Haar vader was joods, dus ze wist van de dreiging die op deze groep afkwam. 

Trui kreeg gelijk. Ze verstopte er later in de oorlog samen met haar medewerkster Jet Berdenis van Berlekom (1920-2010) joodse kinderen in de leeftijd van 0 tot 7 jaar tussen de andere kinderen, waarna het verzet ze weer verplaatsten naar andere onderduikadressen. Trui en Jet hebben hiermee zeker 150 joodse kinderen veilig door de oorlog geholpen.

De crèche op Prins Hendriklaan 4 bevond zich vlakbij het Wilhelminapark. Trui en Jet namen de kinderen vaak mee naar het park om er te spelen.

De gemeente Utrecht heeft voor 2024 meer plannen. Ze wil de plek waar Kindjeshaven was gevestigd ‘verbinden’ met de speeltuin door het aanleggen van een speciaal pad. Ook gaat de gemeente Utrecht de speeltuin opknappen.

Op Nieuws030 deed Bert van den Hoed vorig jaar een oproep om niet alleen Truus van Lier te eren, maar ook Trui: waar blijft Trui? (Nieuws030, mei 2022). En zie ook het artikel naoorlogse overheid dat deels over Trui gaat (Nieuws030, september 2023).