Door Ton van den Berg - Jan Taminiau, over de naam van de in Brabant geboren modeontwerper, kun je struikelen, maar over zijn creaties wat hij doet met stof en kleding, daarvan valt alleen je mond open. Ook als je, zoals ik, geen verstand hebt van mode maakt de expositie Jan Taminiau Reflections in het Centraal Museum veel indruk.

Taminiau en links Ninke Bloemberg (modeconservator van CM) en rechts Bart Rutten (directeur CM). Foto: Ton van den BergWat iedereen kan zien is dat Taminiau een ambachtsman is, die oog heeft voor veel detail zoals monniken in de Middeleeuwen. Een logische gedachte want veel van zijn werk lijkt ook op de kleding zoals monniken die vroeger produceerden voor priesters en bisschoppen.

Wat je ook kan zien is dat de ontwerper, die ook gek is op borduren, uit niets iets weet te maken. Van een postzak maakte hij een iconisch pakje waarmee koningin Maxima in 2009 iedereen verblufte.

Hij maakt jurken van gelatine en van kurk en experimenteert met stoffen die de hele dag expres in het daglicht worden gehouden zodat ze verkleuren en hij dan benieuwd is wat het oplevert.

Wat je ziet is dat het allemaal heel bijzonder handwerk is. In de expositie zegt hij daarover: "Handwerk heeft voor mij dezelfde schoonheid als de natuur omdat het altijd weer anders is. Een blad groeit nooit op dezelfde manier aan een boom. En net als elk blad, is elke mens anders en elke hand en handsteek zijn anders. Dat maakt voor mij handwerk zo magisch en zorgt ervoor dat een kledingstuk een ziel heeft."

Wat je ook ziet is dat de tientallen ontwerpen op de expositie heel mooi gepresenteerd worden. Daarvoor is verantwoordelijk art-director Maarten Spruyt die met soms heel eenvoudige middelen zoals houten kratten de rijkdom van het werk van Taminiau tot uitdrukking weet te brengen.

Het Centraal Museum verwacht veel bezoekers voor de expositie want de naam van Taminiau is welbekend en hij heeft al veel beroemde sterren mogen kleden, Er hangen jurken van Lady Gaga en een jurk die gebruikt is in de film The Hunger Games. En natuurlijk zijn er diverse jurken (geleend) uit de collectie van koningin Maxima waaronder de blauwe jurk die zij droeg bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander.

Jurk van Lady Gaga

Jurk uit 'The Hunger Games'

De expositie is te zien van 21 april t/m 26 augustus. En als je gaat, doe de audiotour want dan hoor je Taminiau zelf met veel plezier over zijn werk vertellen.

Taminiau geeft tekst en uitleg bij een jurk. Foto: Ton van den Berg