Het Werftheater, gevestigd aan de Oudegracht, bestaat 45 jaar en viert dit van 25 april tot 7 mei met als thema 'Het belang van Het Kleine Theater!'. Diverse artiesten komen daarvoor naar Utrecht om met Groeneveld haar theaterjubileum te vieren. Het gaat om: Paul van Vliet, Ivo de Wijs, Claudia de Breij, Erik van Muiswinkel, Mylou Frencken, Johan Hoogeboom, Dorine Wiersma en Kees van Amstel.

45 jaar Utrechtse theaterhistorie, al die tijd staat het Wertftheater onder de gepassioneerde leiding van Yvonne Groeneveld. Op dinsdag 25, woensdag 26, vrijdag 28 en zaterdag 29 april wordt dit gevierd met een verrassend avondprogramma gekoppeld aan het thema: Het belang van “Het Kleine Theater”.

Deze avonden worden ingeleid en begeleid door journalist/schrijver Patrick van den Hanenberg. Op zaterdagavond 6 mei is er het nieuwe programma van Yvonne Groeneveld, DE GROTE VERWARRING. Op zondagmiddag 7 wordt afgesloten met OPEN PODIUM bij Tante Eus, waarbij Tante Eus haar gasten: Peggy Stein, Peter Bouman en Frans Leidelmeijer ontvangt die de Indische cultuur levend houden.

Alle jubilea van het Werftheater kregen een thema en het leek Groeneveld een goed idee om na 45 jaar het belang van 'Het kleine theater' eens te onderstrepen. Groeneveld: "De artiest heeft immers het kleine theater nodig om te kunnen groeien. Het betekent de ladder naar bekendheid om daarna met de nodige opgedane ervaring, de grotere zalen te kunnen bespelen."

Het Werftheater kan zich daarop beroepen; veel cabaretiers die in de loop van die 45 jaar op het podium van het Werftheater hebben gestaan, hebben inmiddels bij het grote publiek bekendheid gekregen. Denk daarbij aan Youp van ’t Hek, Jochem Myjer, Herman Finkers, Bert Visscher en nog vele anderen.

45 jaar geleden was het de grote wens van de toen zelf nog beginnende cabaretier Groeneveld een eigen podium in de stad te hebben. "Ik had al in heel veel kelders gestaan met onder meer Hennie Oliemuller en Herman Berkien en het leek mij ideaal om zelf iets te hebben. Die kans kwam toen deze kelder, die nog van pottenbakker Mobach is geweest, vrij kwam. Ik heb mijn vinger toen opgestoken en zo is het begonnen."

Yvonne Groeneveld in de jaren '90. Foto: archief Stadsblad

Na 45 jaar en met hulp van diverser vrijwilligers is het Werftheater nog steeds een belangrijke theatervroorziening. Plannen om te stoppen heeft Groeneveld niet: "Waarom zou ik. Het gaat nog leuk en we kunnen nog heel lang vooruit."

Het jubileumprogramma vind je hier: klikhier.