Jim Terlingen - Om gemeend positief te beginnen: de rechtbank Midden-Nederland deed vandaag alles goed. De extra zalen waren prima en de techniek werkte perfect. Er werden zelfs broodjes verkocht tijdens de eerste inhoudelijke behandeldag van de rechtszaak tegen Gökmen T.

Gökmen, de 38-jarige labiele narcistische alcoholdrinkende criminele mentaalbeperkte godsdienstwaanzinnige.

'Tussen mij en Allah stond de wereld. En die wereld heb ik nu weggedrukt'. Dit zei hij het afgelopen jaar tijdens een bezoek van zijn familieleden in de gevangenis. Jaja. En in het Pieter Baan Centrum legde hij zijn hoofd te rusten op de schouder van een vrouwelijke behandelaar.

Zaak
Juridisch is het geen spannende rechtszaak. Het is overduidelijk wie de dader is van de afschuwelijke schietpartij die een jaar geleden in de tram plaatsvond - en ook erbuiten - op het 24 Oktoberplein. En toch is het een van de meest opmerkelijke zaken uit de naoorlogse geschiedenis van onze stad. Dat komt door het gewelddadige karakter van de misdaad èn door de ronduit bizarre houding van de dader.

De zaak speelt zich deze week af op de 4e verdieping van de rechtbank achter de Catharijnesingel. Vandaag leken daar alleen direct-betrokkenen aanwezig te zijn. Dat is best gek, want de rechtszaak is openbaar. Ik zag vooral alle bekende vertegenwoordigers van de pers, nabestaanden en hun vertegenwoordigers. 

Reconstructie
De misdaad werd in de rechtszaal geillustreerd met gedetailleerde reconstructie van wat er precies is gebeurd in de minuten tussen 10.41 uur en 10.43 uur op maandag 18 maart 2019. De beelden van de acht camera's die in de tram aanwezig waren, werden niet getoond. Een computer-animatie met gekleurde poppetjes was vooral feitelijk en raakte de gevoelens niet echt.

Anders was het toen rechtbankvoorzitter Voorthuisen vanuit het perspectief van iedere aanwezige in de tram en erbuiten vertelde wat er precies gebeurde. Het is niet te geloven wat deze mensen fysiek en emotioneel hebben meegemaakt. Vele tientallen - zoniet honderd - mensen in onze stad zijn voor hun leven getekend. Ze werden overigens in de zaak met hun voornamen aangeduid. En, het is bekend, vier mensen (Roos, Rinke, Daniël en Willem) zijn overleden. 

Houding
En daarna ging de focus van rechter Voorthuisen naar de verdachte. Het is knap hoe correct de rechter bleef, terwijl hij niet over zich heen liet lopen door de middelvinger-opstekende T. De rechter danste op een slap koord, maar bleef met glans overeind. Een prachtvertegenwoordiger van de rechtstaat in de democratie die vandaag door Gökmen T. werd veracht.

Gökmen, de loser.

     
Reageren? terlingenschrijft@kpnmail.nl
Zie ook: www.jimterlingen.nl