Jim Terlingen - Helemaal doorgronden waar ik over twee weken in het kader van ‘Utrecht 900 jaar’ naartoe ga, doe ik niet. Maar ik verheug me, want dat ik iets bijzonders ga beleven, staat wel vast.

Ik schat in dat het iets klassieks en/of moderns is. Het heet ‘Utrechtse Stadscantate’ en heeft de ondertitel ‘Sinnelosen, Sodomieten & Slijkburgers’. Grappige combinatie van woorden.

De plek waar het geheel zich afspeelt is op zichzelf al indrukwekkend, de Michaelskapel in de Domtoren. De namen die eraan verbonden zijn dat zeker ook. 

De Utrechtse auteurs Arthur Japin, Ronald Giphart en Manon Uphoff schreven aangrijpende liedteksten over Utrechtse thema’s. Harry de Wit maakt elektro-akoestische muziek. Herman van Tongerloo schreef het verbindende koraal (ik heb even opgezocht wat een koraal is).

Het geheel is een idee van Ellen Blom, de grote kracht achter de geweldige Utrechtse Requiem-voorstellingen die de laatste jaren het culturele leven in onze stad hebben verrijkt. Dat zijn aangrijpende levensverhalen op prachtige muziek. 

Het mooie is: er zijn nog kaarten voor de voorstellingen van de Utrechtse Stadscantate. En, echt waar, ze kosten maar een tientje. Van 6 t/m 13 oktober 2022, 20:00 uur. 
Te bestellen via www.stadscantate.nl.