Door Jim Terlingen - Eigenlijk zou Peter Hein dit jaar op 4 mei in de Domkerk een lezing houden, maar corona gooit - net als vorig jaar - roet in het eten. Een documentaireserie brengt zijn verhaal deze dagen toch voor het voetlicht.

Aanstaande dinsdag is Klaas Taselaar wèl aanwezig, als kranslegger op het Domplein samen met burgemeester Dijksma. Net als vorig jaar is daar verder geen publiek bij aanwezig.

Peter Hein en Klaas Taselaar zijn door de geschiedenis aan elkaar verbonden. Heins ouders zaten een periode ondergedoken bij familie van Taselaar op Catharijnesingel 72.

  
Peter Hein

Schrijver en kunstenaar Peter Hein (82) publiceerde de laatste jaren twee belangrijke boeken over de Tweede Wereldoorlog. Nog niet eerder werd er in Nederland zo invoelbaar getuigenis gedaan over hoe het is om een joodse onderduiker te zijn.

In 'Het zesde jaar' staan zijn eigen onderduikervaringen in Utrecht als klein jongetje centraal en beschrijft hij zijn eerste jaar na de oorlog. In 'De onderduikers’ is te lezen hoe zijn ouders in onze stad door de oorlog zijn gekomen. Peter woont sinds 2001 met zijn vrouw Hanne in Burgwerd (Friesland). 

Komende week zendt Omroep MAX en RTV Utrecht een driedelige documentaireserie uit die gaat over Heins onderduik, de onderduik van zijn ouders en over de impact die dit alles heeft gehad op zijn leven en dat van zijn gezin.

‘Op de vlucht’ wordt in drie delen van twintig minuten uitgezonden door RTV Utrecht op 1, 2 en 3 mei en door Omroep MAX op 4, 5 en 6 mei.

De serie is gemaakt door Roel Wijngaards-de Meij en Bart Grimbergen. De muziek in de documentaire is van Peters jongste zoon, Ruben Hein, bekend zanger en jazzartiest.

Zie ook: Schrijver Hein krijgt gewenste rectificatie 

  
Klaas Taselaar

"Ik schrijf een boek waarin jouw vader en grootmoeder een belangrijke rol spelen", zo sprak Hein de familie Taselaar aan in 2012. Het is de reden dat Klaas Taselaar (66) in de verzetsgeschiedenis van zijn vader dook en dat hij de krans legt bij het verzetsmoment op het Domplein.

"Peter wilde dat mijn broers en ik, meekeken in zijn verhaal over Arie en Didi Taselaar; onze vader en grootmoeder die in de oorlog Catharijnesingel 72 bezaten". Het huis aan de Catharijnesingel bood plek aan tientallen onderduikers totdat het werd verraden, eind 1943. Vader Arie en grootmoeder Didi werden opgepakt en zwaar verhoord. Didi werd vrijgelaten en Arie vastgezet in een Duits krijgsgevangenekamp waar hij de bombardementen van de geallieerden op Leipzig en Dresden heeft meegemaakt.

Lees het hele interview hier.