Op 4 mei legt de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma samen met Klaas Taselaar, een telg uit een Utrechtse verzetsfamilie, een krans bij het Verzetsmonument op het Domplein. Net als vorig jaar is daar geen publiek bij vanwege de coronapandemie.

In een persbericht van het comité 4 mei Herdenking staat dat de herdenking via sociale media te volgen zal zijn. Ook wordt dan een toespraak van burgemeester Dijksma uitgezonden.

Via het comité zegt Dijksma dat het belang van herdenken groot is: ,,Ook ten tijde van de coronapandemie is het belangrijk dat we op 4 mei de mensen eren die hun leven gaven zodat Nederland vandaag een vrij en veilig land kan zijn. We denken aan hen met groot respect. Opdat we niet vergeten.’’

In normale omstandigheden staan vele Utrechters tijdens de herdenking op het Domplein stil bij alle Nederlandse oorlogsslachtoffers die in Nederland of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord, sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Nu dat ook dit jaar als gevolg van de Covid-19-uitbraak niet mogelijk is, biedt het comité alle Utrechters wel de mogelijkheid te herdenken via de campagne #ikherdenk.

Via deze campagne wil het comité Utrechters de mogelijkheid bieden het belang van herdenken te ondersteunen. De komende weken worden via verschillende sociale media Utrechters, jong en oud, opgeroepen een kort filmpje van zichzelf op te nemen en in te sturen naar het comité.

Van alle inzendingen wordt een videostream gemaakt, die op 4 mei vanaf 20.02 uur te zien zal zijn via onder meer https://www.4meiutrecht.nl.

Het comité besteedt drie dagen later aandacht aan de bevrijding van de stad Utrecht op 7 mei bij het Hogelandsepark. Maar ook die bijeenkomst is in besloten kring.