Door Eline Rosiers - Al 13 jaar een Utrechts begrip, festival deBeschaving. Op zaterdag 2 juli zal het festival voor de 6de keer plaats vinden in de Botanische Tuinen. Festival deBeschaving is een festival Universalis met muziek, wetenschap, theater en in alle hoeken van het festivalterrein is creatief veldprogramma te vinden.

Laat je verrassen, dat is het credo van dit festival dat ieder jaar met veel succes wordt afgesloten. Internationale en nationale artiesten maken er hun opwachting in de Botanische Tuinen, zo staan o.a. Dotan, Jett Rebel, My Baby en SKIP&DIE naast internationale artiesten als Fickle Friends en Graham Candy.

In de wetenschapstent zijn het professoren van Universiteit Utrecht en het UMC die hun onderzoeken presenteren. Ook zullen o.a. Nico Dijkshoorn, Fidan Ekiz en Ronald Giphart hier vertellen over hun bevindingen en Ruben Terlou (Langs de Oevers van de Yangtze) en Wilfried de Jong praten over de kracht van fotografie.

Foto: Herre Vermeer

Dit jaar doen deBeschaving en UMC samen iets bijzonders. Een grootschalig festivalbreed-experiment waarbij bezoekers wordt gevraagd hun telefoon af te laten plakken. Met een sticker op het beeldscherm van je telefoon krijg je toegang tot de speciale offline area, waar een speciaal programma is voor de deelnemers van het experiment. Verslavingswetenschappers van het UMC Utrecht meten de afkickverschijnselen van de deelnemers, de resultaten hiervan worden later door het UMC gepubliceerd.

Verder op het festivalterrein te vinden: Het beste van Café Theater Festival, The Village Area met eigen line-up, 3FM Serious Talent stage, Giels Talenten, een bumperstage met rollerdisco’s, een fietsend feestje door Bankra Bike Soundsystem en Safari in het Bos en enorm veel veldprogramma. Meer weten? Check www.debeschaving.nl 

(Eline Rosiers is medewerker van Festival van deBeschaving.)