Door Jim Terlingen - De kunstenaar die door de gemeente Utrecht is uitgenodigd om een monument voor verzetsvrouw Truus van Lier te maken is Joyce Overheul. Het bronzen monument dat zij maakt wordt dit voorjaar geplaatst in het Zocherpark, ter hoogte van de kruising bij het Willemsplantsoen en de Walsteeg. Daar schoot Truus van Lier in september 1943 de NSB-politiechef Kerlen dood.

Het ontwerp van Overheul is afgelopen najaar geselecteerd na een presentatie van schetsontwerpen van drie verschillende kunstenaars. Een vertegenwoordiging van de initiatiefnemers van het monument maakte deze keuze.

Joyce Overheul (1989) is een Utrechtse kunstenaar die vaak werkt met textiel en fotografie. Ze maakt kunst over politieke onderwerpen als emancipatie, gelijkheid, seksisme en feminisme. "Kenmerkend aan haar werk is dat ze de omgeving en context van een onderwerp en locatie als uitgangspunt neemt om te kijken welk ontwerp het meest geschikt is per project. Haar ontwerp is gekozen omdat het een verrassende relatie legt tussen het verleden en het heden en het zowel de kracht en de kwetsbaarheid van Truus van Lier tot uitdrukking brengt."

PS. Ik hoop dat het niets zegt over verdere uitvoering van het project, maar op de gemeentelijke website waar bovenstaande tekst op gebaseerd is, kunstinopenbareruimte-utrecht.nl, stond vanaf donderdag 3 maart tot maandag 7 maart een slordige fout: 'Lie' ipv 'Lier'.

Schermprint van de website Kunst in de openbare ruimte Utrecht

Zie ook de eerdere berichten:

Monument voor Truus van Lier gaat er definitief komen | Nieuws030 (nov 2020)

De Utrechtse beeldengalerij (6) - Truus van Lier | Nieuws030 (nov 2020)

Informatiebord en struikelsteen op 100e geboortedag Truus van Lier | Nieuws030 (april 2021)