Persbericht

Op zaterdag 22 april aanstaande, de geboortedag van de Utrechtse verzetsheldin Truus van Lier (1921-1943), wordt om 10 uur ’s ochtends een struikelsteen gelegd voor haar moeder Derkje van Lier-Wensink (1890-1945). De steen wordt geplaatst voor het ouderlijk huis van Derkje en Truus aan de Prins Hendriklaan 48. Daarin is tegenwoordig de ticket office van het Rietveld Schröderhuis gevestigd.

De niet-joodse Derkje werd in 1943 gearresteerd na afloop van een bezoek aan de gevangenis in Amstelveen waar haar dochter op dat moment gevangen zat voor de moord op de Utrechtse NSB-hoofdcommissaris van politie Kerlen. De precieze reden waarom ze gearresteerd is, is tot op heden niet duidelijk. Truus werd in oktober 1943 gefusilleerd in concentratiekamp Sachsenhausen. Derkje overleed in januari 1945 aan uitputting in kamp Ravensbrück. Lees meer

De steenlegging voor Derkje van Lier-Wensink vindt plaats in aanwezigheid van wethouder Susanne Schilderman en een nicht van Truus van Lier. Mevrouw Hélène Cartuyvels-Zegers de Beyl (77), dochter van Truus’ zus Mieke (1917-1989), komt hiervoor speciaal over uit België. Dichter Hanneke van Eijken, die eerder een gedicht maakte voor Truus van Lier, heeft voor deze gelegenheid een stadsgedicht gemaakt over haar moeder. Zij zal deze voorlezen.

De struikelsteen wordt geplaatst naast die van Truus, die daar precies twee jaar geleden kwam te liggen. Het Utrechts college van B&W reageert hiermee op meerdere oproepen van historisch-onderzoeker Jim Terlingen (dit is de eerste - en dit de tweede). Naar zijn opvatting was men moeder Derkje bij de eerdere steenlegging vergeten. Derkje was immers ook een oorlogsslachtoffer. Terlingen is oprecht blij met de plaatsing. 

De plaatsing op 22 april is het derde Truus-moment achter elkaar op deze datum. In 2022 was de onthulling van het standbeeld van Truus langs de Catharijnesingel.  In 2021 was de onthulling van het struikelsteentje voor Truus op de Prins Hendriklaan. 

Het programma op zaterdag 22 april
10.00 uur: Opening door Fred Nuwenhuis namens de gemeente Utrecht
10.02 uur: Toespraak wethouder Susanne Schilderman
10.04 uur: Toespraak historisch-onderzoeker Jim Terlingen over Derkje van Lier-Wensink
10.13 uur: Enkele woorden van kleindochter Hélène Cartuyvels-Zegers de Beyl 
10.18 uur: Struikelsteenlegging
10.20 uur: Voorlezen van het stadsgedicht voor Derkje Wensink door Hanneke van Eijken 
10.25 uur: Dankzegging voor aanwezigheid door Fred Nuwenhuis
   

Foto's en video van deze dag