Jim Terlingen -  Geachte burgemeester,

In april 2021 zag ik u, denk ik, voor het eerst ‘in functie’. Dat was vier maanden na uw aantreden in Utrecht. U onthulde toen voor Prins Hendriklaan 48 in uw inmiddels vertrouwde blauwe jas een plaquette en een struikelsteen voor het huis van de jonge verzetsvrouw Truus van Lier (1921-1943). Dit gebeurde precies op haar honderdste geboortedag. Ik schreef er dit stuk over.

Ik ben tot het inzicht gekomen dat er toen eigenlijk ook iets bizars gebeurd. Of beter gezegd: niet gebeurde. Want op dat moment werd er géén struikelsteentje gelegd voor de moeder van Truus, Derkje Wensink (1890-1945). Zij overleed in januari 1945 aan uitputting in Ravensbrück, het vrouwenkamp in Duitsland. 

U maakt op mij een zeer weldenkende indruk en ik vertrouw erop dat er ook iets in úw hoofd gaat jeuken als u hoort ‘moeder en dochter zijn beiden in de oorlog omgekomen, ze woonden in hetzelfde huis en er wordt voor dat huis alleen voor dochter een steentje gelegd.’ Want u weet, net als ik, struikelstenen zijn er voor alle vervolgden.

Volgens mij moeten we dit maar gauw herstellen. En dat Truus via die steentjes met haar moeder wordt verenigd. Vindt u ook niet?

Misschien ben ik bij u formeel aan het verkeerde adres en moet ik bijvoorbeeld iemand van de gemeenteraad aanschrijven? Zo ja, ik hoop niet dat dit een serieus argument wordt. Ik hoop dat u (lees: het gemeentebestuur) zich medeverantwoordelijk voelt en deze hobbel voor me neemt. Het is een kleine moeite en kost 175 euro.

Immer tot overleg bereid.

  

Reacties naar: terlingenschrijft@kpnmail.nl
En zie ook: www.jimterlingen.nl