Door Jim Terlingen - Precies 136 jaar na zijn geboorte is in het plaveisel voor zijn ouderlijk huis kunstenaar Theo van Doesburg geëerd met een steen. Dat huis staat op Telingstraat 13 in de binnenstad, waarin boekhandel Savannah Bay dit jaar 35 jaar gevestigd is.

De gedenksteen is een initiatief van twee betrokken Utrechters: Marije Lieuwens en Niels Bokhove. Hij werd onthuld door cultuurwethouder Anke Klein en een (ver) familielid van Van Doesburg. Op de steen staat onder andere een regel uit een gedicht van Van Doesburg: 'Waar eerst mijn lichaam d'aarde zag, ziet nu mijn geest slechts licht'. De gemeente Utrecht heeft de steen samen met de initiatiefnemers gemaakt. 

Theo van Doesburg kwam op 30 augustus 1883 in Utrecht ter wereld als Emil Küpper. Emil was officieel het zevende en laatste kind van de Duitse fotograaf Wilhelm Küpper en zijn vrouw Henriëtte Margadant. Henriëtte had echter ook een relatie met een horlogemaker uit Amsterdam: Theodorus Doesburg. Een jaar na Theo's geboorte trok zijn moeder in bij Doesburg en nam haar kinderen mee. Emil kon het goed vinden met zijn stiefvader en eerde hem met een van zijn vele pseudoniemen: Theo van Doesburg. Theo/Emil stierf in 1931, in zijn 48e levensjaar, aan een hartaanval in Zwitserland.

Van Doesburg staat bekend als een van de belangrijkste vertegenwoordigers en propagandisten van de abstracte kunst in de vorige eeuw. Hij richtte in 1917 het tijdschrift De Stijl op. Naast schilder was de Nederlander ook actief als dichter, romanschrijver, typograaf, fotograaf, interieurontwerper en architect. 

Meer over Van Doesburg lezen? Zie de site van het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis.

Aan de onthulling op de Telingstraat gingen enige toespraakjes vooraf. Foto: Werkgroep Directe Voorzieningen