Met veel plezier kondigde woensdag gedeputeerde Mariëtte Pennarts (GroenLinks) aan dat Utrecht en Amersfoort volgend jaar in het teken staan van 100 jaar De Stijl, de kunststroming met bekende Utrechtse en Amersfoortse kunstenaars als Rietveld, Mondriaan, Theo van Doesburg en Bart van der Leck.

Pennarts onthulde, gekleed in een Mondriaanjurkje, in Hoog Catharijne een 17 meter lange zogeheten visual met allerlei informatie over het themajaar dat de titel Mondriaan to dutch design kreeg. Ook steden als Den Haag en Eindhoven hebben volgend jaar activiteiten met dit thema.

Pennarts poseert in de Rietveldstoel. Foto: Ton van den Berg

Hieronder het persbericht van Toerisme Utrecht:

Van innovators toen naar gamechangers nu
De kunstenaars van De Stijl kunnen worden gezien als revolutionaire innovators aan het begin van de 20e eeuw. Ze streefden naar een radicale hervorming van de kunst, die gelijk opging met de technische, wetenschappelijke en sociale veranderingen in de wereld. De mannen van De Stijl mogen met recht de gamechangers van die tijd genoemd worden. 100 jaar later heeft Utrecht ook veel gamechangers. Tijdens het themajaar worden in Utrecht en Amersfoort in samenwerking met diverse instellingen, activiteiten ontwikkeld waarin de verbinding gelegd wordt tussen de innovators van De Stijl toen en de gamechangers van nu.

Programmering 2017 in Utrecht en Amersfoort
In Utrecht en Amersfoort is nog veel van De Stijl te zien. Zo staat het geboortehuis van Piet Mondriaan in Amersfoort. Dit geboortehuis is in maart 2017 helemaal vernieuwd en brengt het leven van Mondriaan op een eigentijdse manier in beeld. Het Centraal Museum in Utrecht heeft de grootste Rietveldcollectie ter wereld. Met een unieke tijdelijke voorjaarstentoonstelling over Rietveld herdenkt museum het 100 jarig bestaan van De Stijl. In het najaar van 2017 staat hier ook de tentoonstelling ‘Droog - ontdek het begin van Dutch Design’ op het programma. Met het Rietveld Schröderhuis (behorende tot de collectie van het Centraal Museum) heeft Utrecht bovendien de enige UNESCO werelderfgoedlocatie binnen het thema Mondriaan tot Dutch Design. Vanaf mei 2017 stelt Kunsthal KAdE in Amersfoort in de  tentoonstelling ‘De Kleuren van De Stijl’ het kleurgebruik van De Stijl kunstenaars centraal en trekt lijnen  naar  de hedendaagse kunst. Vanaf september 2017 opent bovendien hetRietveldpaviljoen Amersfoort weer haar deuren met een speciaal programma en de tentoonstelling ‘Paviljoen 18 X 18 – Gerrit  Rietveld’ . Daarnaast haken ook andere organisaties, horeca en middenstand aan bij het themajaar waardoor Utrecht en Amersfoort in 2017 “De Stijl kleuren”. 

Over het themajaar
2017 is het jaar waarin we 100 jaar vormgeving van de toekomst vieren. Directe aanleiding is de oprichting van De Stijl in 1917, met kenmerken die tot op de dag van vandaag in Dutch Design te zien zijn. Om deze mijlpaal te vieren heeft NBTC Holland Marketing, samen met haar partners, 2017 uitgeroepen tot themajaar ‘Mondriaan tot Dutch Design’.

Het themajaar markeert de introductie van de verhaallijn Mondriaan tot Dutch Design, die bezoekers door heel Nederland naar interessante plaatsen voert die te maken hebben met werken uit de periode van De Stijl en hedendaags design. Musea, erfgoedlocaties en evenementen in Nederland stellen werk van topdesigners centraal, zetten deuren van ateliers open en eren kunstenaars als Mondriaan, Rietveld, Van der Leck en Van Doesburg.

Dit themajaar komt tot stand door een samenwerking van NBTC met uiteenlopende partners. Zie voor het complete overzicht www.nbtc.nl/mtdd

Gedeputeerde Pennarts bij de onthulling van de visual. Foto: Toerisme Utrecht