Deze kieken zijn gemaakt op: dinsdag 4 juli 2023

Door: Jos Peeters

Waar? het pand Grijsesteijn op de hoek Geertestraat-Oude Gracht

Want? Het citaat van de Utrechtse schrijver C.C.S. (Kees) Crone dat hier stond, is opnieuw aangebracht op de buitenmuur door kunstschilder Jos Peeters. Enkele weken geleden werd deze - in overleg tijdens de nog steeds voordurende restauratie - wit geschilderd.

Het gaat om deze regels, die komen uit Crone's boek De Schuiftrompet (1947):

In de verte schetterde een fanfare. 
Er was weer feest in de Geertestraat.

Peeters schilderde dit citaat voor het eerst op deze muur in 2015. Dat gebeurde op initiatief van bewoners van de Geertestraat. "Tijdens de onthulling op een buurtfeest ging er ook werkelijk een fanfare door de straat", herinnert Peeters zich.

Een ander bijzonder detail is dat hij toen bij zijn klus een ladder leende van Geertestraat-bewoner Theo van de Vathorst. Deze kunstenaar is in 2022 op 88-jarige leeftijd overleden.

Dit keer ging het schilderen makkelijker. Peeters maakte nu gebruik van de steiger die nog steeds om het pand staat en van de schetsen die hij acht jaar geleden maakte.

Jos Peeters voor het pand Grijsesteijn, 8 juli 2023. Foto: JT

Meer weten? Cornelius Carolus Stephan Crone (1914-1951) was een Nederlandse schrijver van droevige, meestal in Utrecht gesitueerde verhalen. Hij kwam uit een groot katholiek Utrechts gezin. De Utrechtse dichter Jan Engelman (1900-1972) was een oom van hem.

In 1994 stond een groot artikel in het blad SteenGoed van het Utrechts Monumentenfonds over dit pand. De naam Grijsesteijn werd al in 1544 gebruikt. Waarschijnlijk was er toen grauwe natuursteen in de gevel verwerkt.

Tekst: Jim Terlingen