Jim Terlingen - Een half jaar geleden kleunden we op Nieuws030 nog mis in ons artikel over de andere appelbol voor café-restaurant Graaf Floris. In de laatste alinea schreven we namelijk dat de zaak een week later zou worden overgenomen en dat het familiebedrijf daarmee zou ophouden te bestaan.

Een gevalletje van de klok horen luiden, maar niet weten waar de klepel hangt, bleek. De alinea vervingen we door oprechte excuses van onze kant. Maar nu, krap een half jaar verder is het écht zover.

De Nuk kwam vanavond als eerste met het nieuws dat het café-restaurant in het midden van de Vismarkt in andere handen is overgegaan. Graaf Floris, dat op 13 juni vijftig jaar bestaat, is per 1 juni overgenomen door Rik van Orsouw, die er al werkte, en zijn vrouw Angela.

Het terras van Graaf Floris in 1991. Foto: Utrechts Archief

Informatie uit het persbericht:
Graaf Floris werd in 1973 opgericht door Frans Walgering die de zaak vele jaren samen met zijn vrouw Thea bestierde. In 1998 namen zoon René en dochter Esther het restaurant, gevestigd in een pand uit 1896 op één van de mooiste plekken in de binnenstad, over. Zij hebben bijna 25 jaar de zaak met veel succes gerund en het café-restaurant een bekendheid en reputatie bezorgd die tot ver over de stadsgrenzen reikt. Ook het terras op de historische Vismarkt, tegenover het restaurant, is erg populair bij zowel Utrechters als toeristen.

Nadat René in september 2021 op 51-jarige leeftijd overleed, leidde Esther Walgering de zaak alleen. “We zijn goed uit de coronaperiode gekomen, maar ik miste René niet alleen als broer heel erg, maar zeker ook als zakenpartner”, vertelt Esther. “Vandaar dat ik vorig jaar maart Rik als manager heb aangetrokken.” Die samenwerking beviel zo goed, dat het plan ontstond dat Rik en Angela Graaf Floris zelfstandig en naar eigen inzicht zouden kunnen voortzetten. 

Graaf Floris van binnen. Foto: JT

“Ik ben nu 56 jaar oud en dit is voor mij een goed moment om iets anders te gaan doen”, aldus Esther, “in de wetenschap dat ik ons restaurant in goede handen achterlaat. Rik en Angela gaan de zaak op hun eigen wijze en met veel enthousiasme voortzetten en daar heb ik alle vertrouwen in. Voor mijzelf heb ik nog geen concrete plannen, maar ik ga eerst eens van mijn vrije tijd genieten en daarna komt er vast wel weer iets op mijn pad.”

Overigens vertrekt de familie Walgering niet helemaal uit Graaf Floris. Sander, de jongste broer van Esther, en dochter Sem van René blijven in de zaak werken.