Door Jim Terlingen - De gevelsteen voor Joke Smit gaat er komen - niet op de Merwedekade maar op het Joke Smitplein. Dat maakt het Utrechts Geveltekenfonds vandaag bekend. De datum voor de onthulling is bepaald op 26 augustus. Burgemeester Sharon Dijksma gaat de steen onthullen.

De eigenaar van de woning(en) aan de Merwedekade meende dat de toestemming van de huidige bewoner van het geboortehuis van Joke Smit (op Merwedekade 177bis) voldoende was en gaf toestemming voor het plan. Maar er kwamen later protesten van nabije bewoners. Zij vreesden dat hun privacy geschonden zou worden door de aandacht die de steen zou trekken.

Het lukte het UGTF niet om hen op andere gedachten te brengen. Daardoor zag de woningcorporatie zich genoodzaakt haar instemming met het plan in te trekken. "Vanuit deze realiteit, en onze pertinente wens deze gevelsteen in Utrecht te realiseren, hebben we voor de andere locatie gekozen: het Joke Smitplein, vlak bij het stadscentrum van Utrecht", aldus het UGTF.

De eigenaar van de woningen op het Joke Smitplein, woningcorporatie Bo-Ex, heeft toestemming gegeven. Het plan is door de bewonerscommissie aldaar enthousiast ontvangen en ook veel bewoners reageren positief. "Niet gek als je weet dat de eerste bewoners hebben gestreden voor de naamgeving van het plein, en dat tegen het advies van de straatnamencommissie in", staat op de website van het UGTF. 

Smit (1933–1981) schreef in 1967 het beroemde artikel 'Het onbehagen bij de vrouw'. Een artikel dat wordt gezien als het begin van de tweede feministische golf in Nederland. Met dit artikel, en haar vele activiteiten en ideeën, was zij een bron van inspiratie voor een hele generatie vrouwen.

Om te komen tot de gevelsteen werd een crowdfundingsactie georganiseerd. Beeldhouwster Britt Nelemans gaat een nieuw ontwerp te maken dat past bij de nieuwe locatie.