Door Jim Terlingen - Het Utrechts Geveltekenfonds wil feminist Joke Smit eren met een herdenkingssteen op haar geboortehuis op Merwedekade 177bis en is daarom een crowdfundingsactie gestart.

Smit (1933–1981) schreef in 1967 het beroemde artikel 'Het onbehagen bij de vrouw'. Een artikel dat wordt gezien als het begin van de tweede feministische golf in Nederland. Met dit artikel, en haar vele activiteiten en ideeën, was zij een bron van inspiratie voor een hele generatie vrouwen.

Het ontwerp voor de gevelsteen is bijna klaar. Het wordt een steen van 32×32 cm, een kwartslag gedraaid, met het profiel van Joke Smit en een korte tekst. Het UGTF will de steen onthullen op of rond haar 90ste geboortedag: 27 augustus 2023. De beeldhouwster die de steen gaat maken is Britt Nelemans. 

De kosten voor de steen, de plaatsing en de onthulling bedragen € 5000. De eigenaar van het pand neemt de plaatsing voor zijn rekening en er is ook een fonds dat waarschijnlijk een deel betaalt.

Het UGTF vraagt nu om hulp om de steen voor Joke Smit te realiseren. Elke bijdrage, groot of klein, kan naar NL46 RABO 01679 83148, t.n.v. UGTF, ovv Joke Smit, en uw mailadres.