De tekening van Fedor van Rossem van Jan van Zanen met enkele Utrechters is niet gekozen tot het officiele portret van de oud-burgemeester dat in het stadhuis komt te hangen. Vorige week maakte de gemeente bekend dat die eer toevalt aan Nico Heijligers, die onder andere bekend staat om zijn schilderij Moesman Zelfportret.

Moesman Zelfportret door Nico Heijligers

Hoe het schilderij van Heijligers eruit ziet weten we nog niet, de gemeente zegt dat een commissie, met onder andere Van Zanen zelf, gekozen heeft voor "een dynamisch portret dat een warme persoonlijke sfeer neerzet, met op de achtergrond subtiele verwijzingen naar Utrecht".

Jan van Zanen bij de tientallen portretten die van hem gemaakt zijn. Foto: Gemeente Utrecht

Wat we wel weten is dat de tekening van Fedor van Rossem het dus niet is geworden. Hieronder vertelt Van Rossem zijn verhaal:

"Toen de wedstrijd zich aandiende leek het mij een uitdaging. Een eer en een stuk reclame. Omdat ik geen portrettekenaar ben is het ook een leermoment. En ik was, als graficus, niet een voor de hand liggende keuze. Maar mijn concept was goed!  

Immers, Jan is ijdel genoeg om alleen op een portret te staan, maar mens genoeg om het te delen. Het delen van het portret is ook een eerlijke houding van een burgervader. Hij voelt zich ook verbonden met zijn ‚inspiratoren’ zonder hen kon hij niet zijn wie hij nu is en straks als premier van Nederland al helemaal niet.  

En net als iedere andere deelnemer van de wedstrijd was ik ervan overtuigd dat ik zou winnen. Met 9 anderen, door hemzelf te kiezen personen op een portret. En een skyline van Utrecht gemaakt van 1920 namen voor elke dag van zijn burgemeesterschap wist ik dat ik alleen maar kon winnen.  

Voor de keuze van de schets waar ik 9 andere personen voor nodig had wendde ik me tot Uteregs stadsgezicht van het eerste uur Ton van den Berg. Met hem heb ik een definitieve keuze gemaakt voor 9 personen die hem zouden kunnen kleuren. Of waarvan hij zou zeggen: Ja die personen ken ik, en vond ik inderdaad erg belangrijk.  

Het zijn van links naar rechts: Wesley Sneyders, Frans van Seumeren, Daphne Schippers, Stien Jansen, Johan Morgenstond, Jeroen Wielaert, Dick Bruna, Annie Brouwer-Korf en Koosje Heijkoop. En dit was een schets, hij kon zelf nog invullen wie hij in zijn rijtje wilde.  

De schets is gemaakt op een vel papier van 70x100 cm. En ik koos voor landscape formaat ipv portrait. Want dat was weer te voor de hand liggend.  

Ik heb bij het inleveren ook de geeltjes laten zitten op het passe-partout waarop ik zeg wat ik bedoel met de schets. Heel duidelijk zeg ik dat het een schets is. Want iedereen zegt dat ie door een schets heen kan kijken, maar niemand kan dat écht.  

Maar helaas… ik ben het niet geworden… helaas geen eer (en, ook niet onbelangrijk, geen 10.000 euro...)"

Zie ook: Dit schilderij werd het niet...