Door Ton van den Berg - Het schilderij van een gesticulerende Jan van Zanen is niet gekozen tot het officiele portret van de oud-burgemeester dat in het stadhuis komt te hangen. Woensdag maakte de gemeente bekend dat die eer toevalt aan Nico Heijligers, die onder andere bekend staat om zijn schilderij Moesman Zelfportret.

Moesman Zelfportret door Nico Heijligers

Hoe het schilderij van Heijligers eruit ziet weten we nog niet, de gemeente zegt dat een commissie, met onder andere Van Zanen zelf, gekozen heeft voor "een dynamisch portret dat een warme persoonlijke sfeer neerzet, met op de achtergrond subtiele verwijzingen naar Utrecht".

Jan van Zanen bij de tientallen portretten die van hem gemaakt zijn. Foto: Gemeente Utrecht

Wat we wel weten is dat het portret dat schilder John Noy maakte het niet is geworden dus. Noy is daarover niet in mineur nu. "Natuurlijk is het jammer, maar Heijligers is een geweldige schilder dus ik kan het best begrijpen.'

Toen bekend werd dat kunstenaars werden uitgenodigd om een portret van de oud-burgemeester te maken voelde Noy zich uitgedaagd. "Niet om aan dat circus op zich mee te doen, maar omdat ik Van Zanen een paar keer heb ontmoet en hij een paar jaar geleden ook een expositie van mij had geopend. Hij is een vriendelijke vent en ik vond dat ik iets terug kon doen."

Via een foto van fotograaf Hans Rogge vond Noy de positie waarin hij Van Zanen wilde neerzetten: "Hij werkt veel met zijn handen, dat is Van Zanen. En ik heb hem in een omgeving geplaatst met de Domtoren, het stadhuis en het Hoog Hiemstragebouw waar mijn expositie plaatsvond."

Aan de tentoonstelling die er komt van de kunstwerken die niet werden gekozen, gaat Noy niet mee doen. "Dat vind ik toch minder interessant." Wat gaat Noy nu met het schilderij doen? "Dat weet ik nog niet, misschien laat ik het veilen. We zien wel."