Door Jim Terlingen - Utrecht heeft dankzij examenleerlingen van het Sint Bonifatiuscollege 39 nieuwe struikelstenen erbij gekregen. De Duitse kunstenaar Gunter Demnig kwam ze op zondag 6 oktober zelf leggen. Het aantal 'Stolpersteine' in onze stad steeg hierdoor van 23 naar 62. 

De nieuwe steentjes liggen voor woonhuizen op de Biltstraat, Servaasbolwerk, Paulus Potterstraat, Nieuwe Daalstraat, Huigenstraat, Marnixlaan, Willem van Noortstraat, Prof. Pullelaan, Stadhouderslaan, Mauritsstraat en Westerstraat (waar op nummer 15 fotograaf Eduard Sanders woonde).

De plaatsing op Mauritsstraat 93 gebeurde rond 15 uur in aanwezigheid van burgemeester Jan van Zanen en twee kleinkinderen van Sigmund en Elisabeth Simons Cohen. Het joodse echtpaar, op 30 september 1942 vermoord in Auschwitz, woonde op dit adres.

Tijdens Van Zanens toespraak keken Demnig (geheel rechts), Bonifatiusleerling Lien van Rossum (4e van rechts) en een kleindochter van het echtpaar Simons Cohen (5e van rechts) toe. Foto: Jim Terlingen

De 71-jarige Demnig is de bedenker van de struikelsteentjes. Hij noemt ze zo omdat je erover struikelt met je hoofd en je hart (‘stolpern’ betekent struikelen) en je moet buigen om de tekst te kunnen lezen. Ze liggen steevast voor een woonhuis en geven op een subtiele wijze aandacht aan het feit dat daar joodse mensen hebben gewoond die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd. 

Demnig is twee weken in Nederland voor zijn project. Vrijdag 4 oktober was hij nog in Diemen om daar de eerste steentjes te leggen. In heel Europa zijn inmiddels al 70.000 struikelsteentjes gelegd. Op wikipedia wordt bijgehouden waar in de stad Utrecht de steentjes zich bevinden.

De crowdfundingsactie van twintig Utrechtse 5havo-leerlingen leverde begin dit jaar binnen een maand resultaat op. Ze deden mee aan een geschiedenisproject op school.

Nagekomen bericht (14 okt, JT):

Dit bericht is aangepast. Het aantal geplaatste stenen bedraagt 39 in plaats van 42. Sommige steentjes zullen overigens (binnenkort) worden verplaatst op basis van 'nieuwe inzichten'. Op de Paulus Potterstraat gaan ze van nummer 11 naar 31, op de Willem van Noortstraat van 9 naar 17 en de steentjes op de Nieuwe Daalstraat gaan naar Bergstraat 6.

Zie ook: Struikelen in een column.