Jim Terlingen - Of ik geïnteresseerd ben om te zien wat er uit de kruipruimte is gekomen. Mijn moeder (78) appt me. Deze maand liet ze haar vloer isoleren. Een aardige vent - die voor deze klus per fiets met zijn materiaal uit Groenekan naar Utrecht kwam (leve het milieu) - vond onder de vloer allerlei krantensnippers. Allemaal uit de oorlog.

Stukjes van De Nederlander, het Utrechts Dagblad, het Algemeen Handelsblad en de Telegraaf. Misschien was het leesvoer voor iemand die daar een tijd ondergedoken zat? Van 'De Nederlander' had ik nog nooit gehoord. Wikipedia meldt dat het een christelijk-historisch dagblad was. En ook: "Op 1 oktober 1941 werd De Nederlander door de Duitse bezetter verboden." Laat ik nou net de stukjes krant vinden van zaterdag 4 oktober en maandag 6 oktober 1941... (zie foto).

Zucht, heb ik weer. Ik weet niet of ik er een sensor voor heb, maar dagelijks stuit ik in de informatie om me heen op onjuistheden. Meestal probeer ik de Cor van der Laak in mezelf vriendelijk toe te lachen, maar soms is dat fucking moeilijk. Zeker bij het onderwerp 'Tweede Wereldoorlog', waar ik de laatste tijd zoveel mee bezig ben.

Zo'n verkeerde datum raakt mijn gemoed niet echt, hoewel ik wel aan het dubben ben of ik die wikipediapagina nog zal gaan aanpassen. Iets anders is het als het gaat om slordigheden rondom de nagedachtenis van joodse slachtoffers. Dan is bij mij de woede nooit ver weg. Dat mág gewoon niet. Na de onbeschrijflijke vernederingen en vernietiging, dient daar zorgvuldig mee te worden omgegaan. En als er slordigheden zijn - dat kan, we zijn alllemaal menselijk -, dan herstel je dat zo snel mogelijk. Ik heb het idee dat u dit standpunt van mij nu wel kent.

De club mensen die de plaatsing van struikelstenen in Utrecht coördineert, doet het naar mijn idee nu heel erg goed. Een betrokken Utrechtse, Corrie Huiding, stoort het dat op 6 oktober voor drie slachtoffers op een verkeerde plek steentjes zijn gelegd en ook nog eens zonder dat daar familieleden bij waren. De struikelstenenclub en de gemeente Utrecht geven haar nu alle medewerking en aanstaande woensdag, 30 oktober, worden ze op een nieuwe plek onthuld mèt familie.

Kijk, dat inspireert. 
        

---------------------

Reactie van Henk van Haandel, zaterdag 26 oktober:

Toen ik in 1975 mijn eerste woning kreeg in Amsterdam, was daar nog geen gasleiding. De hoogbejaarde vorige bewoonster had nog kolen gestookt. Bij het leggen van het gas stuitten we in de vloer onder de aanrecht op een groot houten paneel, dat een spoorwegbord bleek te zijn. "Afwijkingen op heden", luidde de koptekst. Daaronder twee kolommen: Utrecht en Hilversum. En daar weer onder lege vakken waarop met krijt de eventuele vertraging kon worden aangegeven. Het moet afkomstig zijn geweest van het station Rhijnspoor, dat in 1939 is afgebroken. Daar kwamen de treinen uit Utrecht, Hilversum en Amsterdam binnen.

Van een oude buurman hoorde ik dat na de Spoorwegstaking van september 1944 in dat huis een spoorwegman had ondergedoken gezeten. Van dat bord hadden ze een luik gemaakt, waardoor hij snel onder de vloer kon verdwijnen. Ik heb het nog jaren bewaard, maar het later opgestuurd naar het Spoorwegmuseum in Utrecht, waar ze zoiets nog niet hadden.

----------

Nagekomen bericht, woensdag 30 oktober:

De plechtigheid op Bergstaat 6 is vandaag geweest. Lees hier en hier de details.

         

Reageren? terlingenschrijft@kpnmail.nl
Zie ook: www.jimterlingen.nl