De bekende Utrechtse monumentale beuk nabij de rotonde Emmalaan-Oudwijk is geveld. Gisteren was de boom al gekortwiekt.

Op 20 februari wordt zijn opvolger geplant: wederom een bruine beuk. Deze komt uit Brabant en is 35 jaar oud. De gemeente zaait daarna nieuw gras in en brengt het straatwerk op orde, maakte zij eerder deze week in een wijkbericht bekend.

Geliefd
De 170-jarige beukenboom, die abusievelijk ook wel 'rode beuk' wordt genoemd, is een icoon in Utrecht-Oost. Geliefden hebben elkaar hier voor het eerst gekust, hier speelden kinderen (ook mijn vader en zijn broers en zussen - JT), hier is as uitgestrooid van overledenen en verschillende hardloopclubjes nemen hem als beginpunt van hun activiteit.

De boom had een agressieve schimmel. Samen met buurtbewoners nam de gemeente sindsdien allerlei maatregelen om zijn gezondheid te verbeteren, maar dit is niet gelukt. In 2016 verscheen het boek Beukenbloed toen bekend werd dat hij ernstig ziek was. In september 2019 maakte de gemeente bekend dat de boom geveld zou worden.

De buurt heeft op zondag 2 februari gezamenlijk afscheid genomen van de beuk. De bijeenkomst werd afgesloten met een minuut stilte. 

   
Foto's Jim Terlingen:

12 februari 2020

12 februari 2020

11 februari 2020

11 februari 2020

11 februari 2020

3 september 2019