Door Jim Terlingen - De bekende Utrechtse monumentale beuk op de Emmalaan wordt geveld. De gemeente Utrecht heeft daartoe deze week een vergunning aangevraagd. Vanaf donderdag 5 september kan men reageren op de aanvraag op www.overheid.nl.

In 2014 ontdekte de gemeente een agressieve schimmel in de boom bij het Rosarium. Samen met buurtbewoners nam de gemeente sindsdien allerlei maatregelen om de gezondheid van de boom te verbeteren, maar dit is niet gelukt.

Als de vergunning is verleend, gaat de gemeente de 170 jaar oude beuk nog dit jaar kappen. Op de opengevallen plek komt een beuk van 35 jaar oud terug. Deze is op dit moment 12 meter groot. De nieuwe boom wordt in het komende plantseizoen geplant, dat loopt tot maart 2020.

Met de beuk gaat het op dit moment slecht. Begin juli plaatste de gemeente Utrecht hekken om de boom vanwege de kans op afbrekende takken.

Geliefd
De beuk, die abusievelijk ook wel 'rode beuk' wordt genoemd, is een icoon in Utrecht-Oost. Geliefden hebben elkaar hier voor het eerst gekust, hier is as uitgestrooid van een overledene en verschillende hardloopclubjes nemen hem als beginpunt van hun activiteit. In 2016 verscheen het boek Beukenbloed over de boom toen bekend werd dat hij ernstig ziek was.

Lees hier meer feitjes over de monumentale beuk.
Lees ook: het wijkbericht van de gemeente.