Iedere maandag en donderdag schrijft een Utrechter op Nieuws030 een persoonlijk verhaal over een kunstwerk dat ergens in onze stad in het openbaar te zien is. Lees hier meer over deze serie. Dit is deel 42 in 'de Utrechtse beeldengalerij'.
   

Door Leo Mesman

Hoe een haas een stad ving.

Eind jaren negentig moest er een kunstwerk komen, als finishing touch voor de opgeknapte oeroude Neude. In opdracht van de gemeente ging een deskundige jury aan het werk. De keuze viel op 'Thinker on rock', een bronzen beeld van een haas van de Britse kunstenaar Barry Flanagan. 

Maar het feest ging niet door. Na door Leefbaar Utrecht gesteunde protesten vanuit de bevolking werd ‘De Haas’ in 1997 roemloos verbannen naar het Centraal Museum. Daar ging ik hem wel eens opzoeken. Op de zolderetage van het gebouw zat hij in een kleine patio achter glas eenzaam te piekeren en te verpieteren, als een magere heremiet. Ik vond zijn aanblik zo treurig, dat ik hem wel had willen troosten met een gedicht.

Maar toen kwam er een heuse volksraadpleging en De Haas werd in 2002 alsnog uit zijn isolement verlost en uitverkoren om plaats te nemen op ‘de druppel’ van de Neude.

Wat was ik trots dat mijn stadsgenoten in grote meerderheid voor het meest uitdagende kunstwerk hadden gekozen! Hopelijk zal de peinzende haas de passanten van binnen en buiten onze stad nog vele jaren blijven verrassen en wie weet… aan het denken zetten.

Het gedicht schreef ik alsnog. Maar nu voor een Haas die door iedereen te zien is op een prominente en drukke plek in onze stad.  
   

HAAS OP DE NEU

Haas denkt na: 
ben ik verdwaald?

Uit de hoogte ziet hij neer
op de mensen en hun haastigheden,
als een zwartgeblakerde fakir 
op zijn lavarots gezeten.

Geen seizoen, hoe bar ook, 
weet onze Haas te deren;
geen kledingstuk, hoe dwaas ook,
kan zijn waardigheid onteren.

Haas denkt na: 
ben ik verdwaald?

  
Leo Mesman, theoloog en dichter

PS. Meer lezen over dit kunstwerk kan hier (site gemeente Utrecht).

PS2. Op deze locatie staat het kunstwerk in Utrecht (Google Maps).

PS3. Over 'de Haas' schreef filosoof Niels Bokhove eerder in deze serie al deze bijdrage.

PS4. Leo Mesman is theoloog en dichter. Hij werkte als beleidsmedewerker bij de FNV en is nu met pensioen. Hij heeft 14 dichtbundels op zijn naam staan. Mesman won in 2020 de Willem Wilmink Gedichtenwedstrijd. Op zijn eigen site staan gedichten en foto's.

PS5. Eerder schreef Mesman in de Beeldengalerij over het beeld van Wilhelmina.

     
Dit is deel 43, met de keuze van redacteur Theo Peeters.

Hier leest u de vorige aflevering (41) in deze serie.

En hier een overzicht van alle bijdragen.