Iedere maandag en donderdag schrijft steeds een andere Utrechter op Nieuws030 een persoonlijk verhaal over een kunstwerk dat ergens in onze stad in het openbaar te zien is. Lees hier meer over deze serie. Dit is deel 36 in 'de Utrechtse beeldengalerij'.
 

Door Frans Veul

Nimeto Utrecht, mijn werkplek, is een school van en voor creatieve ruimtemakers. Zo'n broedplaats trekt veel creatief talent aan, studenten en docenten.

Beeldend kunstenaar Ruud Kuijer geeft op Nimeto een dag in de week inspirerend kunstonderwijs. Regelmatig praten we met elkaar over kunst, Utrecht en de wereld. Zijn werk bij ons wisselt hij af met het bedenken en maken van grote, imposante kunstwerken. 

Meestal tref je beelden aan in parken en lanen, gemaakt van brons, steen, of ijzer. Beton kom je zelden tegen als materiaal. Ruud heeft de mogelijkheden van dit materiaal intensief onderzocht en daar prachtige vormen mee ontwikkeld.

Zijn magnus opus is 'Waterwerken' aan het Amsterdam-Rijnkanaal ter hoogte van de Utrechthaven bij de Isotopenweg. Er staan daar langs het water zeven metershoge beelden; van 12 meter hoog tot 14 meter lang. In het weidse landschap aan het water komen ze volledig tot hun recht. Het verfraait de eentonige lange groenstroken langs het kanaal. Voorbijvarende schepen krijgen iets imposants voorgeschoteld.

Vanaf 2001 werkte Ruud Kuijer aan deze  grootschalige, monolitische sculpturen. In de loop der jaren zijn ze geplaatst. In 2013 is het project voltooid. Deze monumentale, betonnen sculpturen bestaan uit één stuk, ze zijn in een mal gegoten.

De beelden vormen een eenheid in het landschap. In het donker van de avond wordt er nog een dimensie toegevoegd met een prachtige uitlichting van de beelden. Het geeft Utrecht een internationaal aanzien. Om trots op te zijn.

Frans Veul, directielid van Nimeto

PS1. Meer over het project op deze speciale site (waterwerken.org) en op de Engelstalige site van beeldhouwer Ruud Kuijer

PS2. Op deze locatie staat het sculpturenproject (Google Maps)

PS3. Fotograaf Rob Versluys maakte meer prachtige foto's van 'Waterwerken'.

PS4. Frans Veul maakt deel uit van de tweekoppige directie van de creatieve mbo-vakschool NimetoSedert 1976 is hij Utrechter. Hij is als groot schaatsliefhebber actief bij de enige natuurijsclub van Utrecht: Siberia.

 

Dit is aflevering 37 met de keus van de Utrechtse duizendpoot Henk Westbroek.

Hier leest u de vorige aflevering (35).

En hier een overzicht van alle bijdragen.