Iedere maandag en donderdag schrijft steeds een andere Utrechter op Nieuws030 een persoonlijk verhaal over een kunstwerk dat ergens in onze stad in het openbaar te zien is. Lees hier meer over deze serie. Dit is deel 19 in 'de Utrechtse beeldengalerij'.
  

Door Fred Nuwenhuis

Utrechter Noppie Koch (geboren in 1932 en overleden in 2010) was een gangmaker van formaat. Vier jaar na Nops dood kwam Jan van der Leeden - een gewaardeerd lid van onze werkgroep Directe Voorzieningen - met het idee om iets groots over hem op het asfalt te schilderen voor als de Tour de France in 2015 zou passeren. 

Jan, helaas nu ook overleden, was een fanatieke amateur-wielrenner (net als zijn zoon trouwens). Vanuit zijn idee denkend, kregen we al snel het plan om een beeld in de buurt van stadion Galgenwaard te plaatsen.

Noppie Koch reed in zijn tijd als jonge Noppie als wielrenner in een ploeg met Peter Post en Gerrit Schulte diversen profwedstrijden. Maar het meest bekend werd hij als gangmaker.

Tussen 1963 en 1988 is hij in die rol meerdere keren wereldkampioen geworden. Op het beeld zien we Noppie als gangmaker voor de latere wereldkampioen Martin Venix. Tegelijkertijd hebben we trouwens het oude stadion na laten maken, ook een werk van ontwerper-siersmid Rein Tupker uit Soest.

Op 10 april 2015 onthulden we samen met de familie van Koch en wethouder Paulus Jansen het beeld, waarbij de zwager van Jan nog een oud pak en een oude motorfiets heeft geregeld om het plaatje compleet te maken.

En tijdens de Grand Depart van de Tour de France in 2015 was het beeld van Noppie goed te zien tijdens de tijdrit, die met hoge snelheid werd gereden.

Nu nog steeds zie je op het kruispunt van het fietspad op de hoek Herculesplein, Laan van Maarschalkerweerd en de Weg tot de Wetenschap fietsers stoppen om even te genieten van dit mooie beeld uit vervlogen tijden.
 
Fred Nuwenhuis, al 40 jaar bij de gemeente Utrecht

PS. Meer lezen over dit kunstwerk kan hier (site van T.W.M. van Berkel) 

PS2. Op deze locatie staat dit kunstwerk (Google Maps)

PS3. Fred Nuwenhuis werk al meer dan 40 jaar bij de gemeente Utrecht. Hij is nu gebiedsmanager Noordoost-Oost en lid van de werkgroep Directe Voorzieningen. Deze werkgroep zet zich in voor het aanbrengen en behoud van historische en karakteristieke elementen in het Utrechtse straatbeeld.

'Jans zwager maakte het plaatje compleet' (foto: Jane Kalka)

PS4. Zie hier het verslag op Nieuws030, met video, van de onthulling van het beeld in 2015 en dit artikel over het werk van maker Rein Tupker.

PS5. Hier staat meer over Noppie Koch (Wikipedia)

PS6. De site van Siersmederij Tupker.


Dit is deel 20 in deze serie, met de bijdrage van de creatieve organisator en -ondersteuner Sanne Bloem. 

Hier leest u de vorige aflevering.

En hier een overzicht van alle bijdragen.