Jeroen Wielaert - Geen Vuelta in Utrecht, de komende herfst. Gelukkig maar, een hele opluchting. Het is mijn gevoel, anders dan van burgemeester Jan van Zanen en een aantal Brabantste gastheren van de Spaanse Ronde: 'Een enorme teleurstelling.' Ze hebben nog maanden de tijd om ervan te bekomen. Ik zie alleen maar lichtpunten bij het onvermijdelijke afblazen van het feest.

De start van een ronde van de vallende bladeren. Al weken zag ik het voor me als een beeld vol guurheid. Renners die in elkaars beschutting de openingsploegentijdrit afleggen in hevige wind- en regenvlagen, door natte straten met klamme, klagende bomen, ergens eind oktober, in Utrecht. Mensen onder paraplu's op anderhalve meter afstand van elkaar achter de dranghekken, want de anderhalvemetereconomie heerst nog in heel Nederland. Natuurlijk, er is publiek, zélfs omdat het een bijzonder vreemd verzetje is aan het eind van een rampjaar. Een verdruild carnaval op wielen – bizarre bezienswaardigheid voor de geschiedenis.

Dat moesten we dus niet willen. De omstandigheden wezen uit dat er geen willen meer aan was. De Vuelta smoort in het virus, hoewel de ellende mogelijk grotendeels achter de rug is op het moment van een verschoven vertrekdatum.

Ik schrijf dit na het lezen van een nieuwsbericht over een gefaseerde heropening van het openbare leven in Spanje, land waar inmiddels vijf maal zoveel mensen zijn bezweken. Stap voor stap, van plein, naar school, naar terras, naar restaurant. Het is nog volslagen onmogelijk om te denken aan een rondreizend peloton. Dat deden ze nog wel in Spanje en in Nederland, tot begin maart. 

Collega Edwin Winkels heeft een mooi boek geschreven over de geschiedenis van de Ronde van Spanje. Het is het verhaal van een feest vol tegenslagen – burgeroorlog, financieel malheur – de Vuelta is vaker afgelast. Nu kan Edwin een extra hoofdstuk schrijven over de Vuelta en Corona, rampjaar 2020, toen de start verplaatst werd van Utrecht naar Irun.

Nóg vraag ik me af of het werkelijk gaat gebeuren, rondfietsen door Spanje, om te beginnen in die Baskische stad vlak bij de Franse grens. Het zou Fase Fiesta worden – het kan eindelijk weer. Dik een maand na de finish van de Tour de France die toch doorging in september en direct na de Giro d'Italia die er in oktober nog doorheen werd gejaagd. Stuk voor stuk geen evenementen in de voorstelbare werkelijkheid van virologen en andere kundigen. 

De Nederlandse projectorganisatie voor de Vuelta 2020 belandde in maart van rotsvaste punten op de i naar verschuivende scenario's 2 en 3. In hoog tempo is het afblazen geworden, op zijn best met een gevoel van uitblazen na een niet te winnen gevecht – ze delen het met tal van sectoren.

De investeringen voor de Vuelta 2020 zijn niet voor niets geweest. In Spanje denken ze graag na over een start in 2022, maar dan in de zomer, zoals het hoort.

Er komt een tijd dat Utrecht corona enorm dankt voor het uitstel.