Henk Westbroek - Een lekkerbekje is een gebakken visje dat ooit enorm lekker was omdat er kabeljauw voor gebruikt werd. De kabeljauw is de zee vrijwel uitgevist en om die reden wordt deze vis nu duur betaald.

Tegenwoordig wordt het lekkerbekje in de meeste gevallen van Pangassius gemaakt. Dat is een spotgoedkope kweekvis die bijna altijd uit Vietnam afkomstig is en die vrijwel naar niks smaakt; in de gevallen dat er geen grondsmaak aan kleeft. Een lekkerbek (er zijn trouwens nog verdwaalde visboeren die er nog altijd kabeljauw voor gebruiken ) is dus tegenwoordig lang zo lekker niet meer als vorige eeuw. Ik vermoed dat om die reden het woord lekkerbek - voor iemand die graag smult op kwaliteitsniveau - uit de mode geraakt. Een smulpaap noemt zich tegenwoordig liever een gastronoom.

In november was in Utrecht de Gastronomiebeurs gehouden en Ivo Niehe interviewde op die beurs een van de beroemdste koks van de wereld; de heer Albert Adrià. Die bestierde samen met zijn broer Ferran in het plaatsje Roses - onder de rook van Barcelona - een restaurant dat El Bulli heette. Dat werd vier jaar op rij uitgeroepen tot de beste eetgelegenheid van de wereld.

In 2011 waren de broers het restaurant helemaal zat en ze sloten het. Sindsdien geven ze op de hele wereld aan de lopende band lezingen en kookdemonstraties, waar ze elk vele duizenden euro’s per keer voor ontvangen. Zijn nu schatrijk.

Omdat het allebei sublieme koks zijn en hun woord in de kookwereld wet is, kwam iemand in de regering van Peru op een goed idee. De broers werden uitgenodigd uit om eens Peruaans te komen eten en toen dat beviel werden de broers - naar ik vermoed niet helemaal gratis en voor niks - ambassadeurs van de Peruaanse kookkunst. Die noemden ze een van de allerbeste op aarde en toen dat andere topkoks nieuwsgierig maakte, mochten die ook op kosten van de regering van Peru lekker in de fraaie hoofdstad Lima komen eten. Net als elke gastronomische journalist met een beetje reputatie.

Het gevolg was dat in Europa de kranten en tijdschriften die doodsbang zijn een verse trend te missen over elkaar heen vielen om te vertellen hoe lekker en ondergewaardeerd eten uit Peru wel niet is. En trendy restaurants steeds vaker met echte Peruaanse grondstoffen aan de slag gaan. Dan hebben ze het niet over Cuy - het meest populaire vleesgerecht dat daar gegeten wordt. Gestoofde Cavia is in de Westerse wereld qua delicatesse namelijk vrij kansloos. Evenals de populairste vleessnack uit Peru; saté van piepklein gesneden stukjes runderhart.

Is de keuken van Peru dan misschien helemaal zo lekker niet? Dat is ie wel. Ze bereiden daar heerlijke visgerechten en op het gebied van groentes valt er volgens mijn zwager - die er voor zijn werk vaak komt en die een gastronomisch vegetariër is - een wereld van heerlijkheden te ontdekken.

Het is de regering van Peru zonder duur reclamebureau gelukt om de onbekende keuken van Peru razendsnel 100% trendy te maken. Toeristen gaan nu ineens voor meer dan alleen de Incatempels die kant op.

Als u trouwens geen geld voor een reisje Peru hebt of slechts een beperkt kooktalent bezit, maar wel een lekkerbek dan wel gastronoom bent? Dan kunt u toch het meest beroemde visgerecht uit Peru probleemloos klaarmaken. Zoek maar op; het heet Ceviche. Smakelijk eten!