Henk Westbroek - Ik heb mijn ogen niet gekregen om ze in mijn zak te steken dus is het me niet ontgaan dat er grote Jopen bestaan, maar ook kleine. Ik onderschrijf de zienswijze van Frank Zappa die in een interview toen hem gevraagd werd of hij meer van fors of van bescheiden hield zei: “Alles wat meer is dan een handvol, dat is pure verspilling!”

Toen ik zijn uitspraak las, schreef ik onmiddellijk een kinderliedje dat “Klein is Fijn" heet en waar tussen haakjes geen Joop in voorkomt.

Waarom damesborsten door mannen trouwens -  in de regel als vrouwen niet meeluisteren 'Jopen' genoemd worden, dat begrijp ik wel. Het heeft ongetwijfeld iets te maken met wielrenner en voormalig Tour de France-winnaar Joop Zoetemelk. Daar zijn er ook twee van.

De ene Joop draagt altijd een shirt waarop hij in kleine letters uitdraagt dat ASR verzekeringen helemaal te gek zijn. Wat trouwens niet zo is maar dat maakt niet uit want Joop krijgt een klein fortuin om dat shirt zo nu en dan aan te trekken. En voor dat geld maakt een leugentje helemaal niks meer uit. Omdat de ASR volledig met staatssteun, dus met belastinggeld, in leven gehouden wordt, betalen we allemaal wat mee aan de Joop in een ASR Shirt. Het is hem van harte gegund.

De andere Joop draagt een Shirt van de Jumbo die hem daarvoor fors meer betaalt dan de ASR. De letters op dat shirt zijn dan ook van Jumboformaat dus dat grotere geld is ergens wel logisch. De ene Joop  is dus qua financiële omvang, tenminste dat vermoed ik, groter dan de andere.

Dat is met vrouwenborsten ook zo. in de betekenis dat de ene altijd net iets groter is dan de andere. Of dat die andere een tikkie kleiner is dan de ene; het ligt er maar aan hoe je het zien wilt. Hoe het precies komt dat vrouwenborsten Jopen genoemd worden? En dus niet Jannen, of Pieten of Henken? Dat lijkt me niet zo moeilijk. Denk aan het beeld van het woord Joop. Tussen de J en de  P zie je OO. En waar doet OO qua voorkomen aan denken? Juist, we zijn eruit.

Waarom Joop trouwens van alle saaie mannennamen verreweg de meest geliefde is, snap ik eigenlijk niet. Vergeet niet dat er ook nog een parfum bestaat dat Joop heet. En geen Klaas of Arie, terwijl dat toch ook alledaagse namen zijn die geen voetballer meer aan zijn kinderen durft te geven.

Hoewel ik mannen die zich met Joop insmeren uitsluitend in de openbare ruimte wens te ontmoeten omdat  in mijn persoonlijke geurbeleving varkensstront nog lekkerder ruikt, is het razend populair spul. Hoewel? Op vliegvelden is het altijd in de aanbieding dus voor de volle prijs zal er wel weinig vraag naar zijn.

Er is ook nog eens een keer een door de VARA in het leven geroepen internetsite die Joop heet. De naam van dat digitale opinieblad dekt de saaiheid van de publicaties subliem. Deze Joop staat boordevol goedbedoelde opvattingen waarin fier ten strijde getrokken word tegen de uitroeiing van malariamuggen met insecticiden, tegen donkere Zwarte Pieten en vanzelfsprekend tegen mensen die thuis het Tros Kompas hebben liggen. Best een inspirerende site, als je de humorloosheid hoog in het vaandel hebt.

Ten slotte, van alle Jopen op de wereld kan er natuurlijk maar 1 de meest aantrekkelijke zijn? Maar welke dat nou is?

(Deze column verscheen eerder in De Oud-Utrechter en is met toestemming van de auteur overgenomen.)