Raymond Taams - Mijn laatste vakantieweek speelt zich af in het Groningse aardbevingsgebied. Het uiterst vlakke landschap ordent de wereldproblematiek in je hoofd. Dinsdagmiddag kwam ik tot het volgende inzicht. Rond 1900 waren er een miljard mensen op aarde, tegenwoordig zevenmaal zoveel. Iedereen wil eten en zich af en toe verplaatsen, wat zorgt voor milieuvervuiling. Omdat moord op zes miljard geen optie is sinds we mensenrechten hebben, is het klimaatvraagstuk onoplosbaar.

Sowieso zitten we pas in 2021, de eeuw is nog jong. Wie in 1921 bepalende rollen voor Hitler en Stalin in de twintigste eeuw voorspelde, werd niet geloofd. Rond 2060 heeft niemand het meer over Frans Timmermans en zijn ambitieuze klimaatplannen, tenzij Frans tijdig transformeert tot Groene Slachter. Hij moet dan minimaal één sterk nationaal leger achter zich krijgen – het Franse ofzo – en met nietsontziende staatsterreur voorkomen dat we Easyjet vliegen of biefstuk eten.

Brusselse papieren tijgers missen de hardheid van Jozef Stalin, voor groene dwang hoeft u nauwelijks te vrezen. Toch proberen ambitieuze gemeentebestuurders vuurwerkverboden in te voeren. De Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma noemt het bijvoorbeeld ‘tijd voor een volgende stap in de hervorming van de vuurwerktraditie’. ‘Besturen is een ambacht’, beweerde Sharon na haar beëdiging in een krantenterview. Ik zou zeggen: besturen is mensen kennen.

Dit jaar beleefde ik in de Utrechtse volksbuurt Ondiep mijn knallendste oud & nieuw ooit. Buren bliezen stoom af na maanden van bewegingsbeperkingen, mondmaskers en paniekzaaierij. In feestelijke tijgerprint serveerde Corry bessenjenever met Seven up, terwijl Achmed en zijn neven de ramen in de sponningen deden trillen met heerlijk vuurwerk. Genietend van dit alles dacht ik aan keurige, progressieve mensen in inclusieve wijken vol hogeropgeleiden.

Op de Groningse vlakte zijn gestudeerde allesweters dun gezaaid. Wel zag ik een meisje lopen in een zwart T-shirt met het opschrift ‘Nothing to lose’. ‘Je verliest hooguit jezelf’, viel me in.