Nestorix - Over zeven weken is het weer voorbij en kunnen we de balans op gaan maken. Maar tot die tijd staat ons nog heel wat te wachten. Langzaam maar zeker begint de tourkoorts te leven in de Domstad.

Om alvast een beetje in de stemming te komen heb ik afgelopen weekend het parcours van de tijdrit verkend. Niet zoals een wielervedette onder begeleiding van politie en de media en ook niet in een snel wielerpak, maar gewoon in mijn spijkerbroek op mijn ouwe racefiets en netjes via de fietspaden met bijbehorende vertragende verkeerslichten.

Het is best een leuk rondje wat ze in elkaar geknutseld hebben.

Ik probeerde me voor te stellen hoe het er uit zal zien met al die dranghekken en vele tienduizenden mensen die langs de route de renners live aan het werk willen zien. Op zo’n dertien kilometer kan je heel wat volk kwijt. Alleen met één rijtje dik kom je al snel op zo’n dertigduizend mannen en vrouwen.

Natuurlijk zal het niet overal even druk zijn. Het stuk langs de singels en het Ledig Erf zal vast één van de hotspots worden. Net als Biltstraat en Kruisstraat. Het voordeel van zo’n tijdrit is dat ze allemaal individueel rijden zodat je een hele dag wat kunt zien. Elke minuut een motorfiets, een autootje met de naam van de renner, de renner zelf en dan weer een autootje er achteraan met de spullen voor als ie pech krijgt. En dat dan tweehonderd keer.

De spanning van zo’n koers krijg je alleen mee als je de gereden tijden een beetje kan volgen op de plek waar je staat en dat wordt nog een hele klus. Een lijstje met de startvolgorde en de starttijd maakt het al snel wat leuker om te volgen. Dan kun je in ieder geval een indruk krijgen of iemand een beetje hard fietst of dat het niet zo geweldig gaat.

Ik heb al een plekje gezien waar ik graag wil zitten. Lekker in het zonnetje in het gras, flesje wijn en een stokbroodje met franse kaasjes erbij en niet te vergeten een radiootje met radio tour de france voor de uitslagen. Ik ga u natuurlijk niet vertellen waar dat plekje is maar ik hoop dat stadswerken er vlak voor de tour nog even een grasmaaier over heen haalt want dan kan ik me verheugen op een prima proloog.