Nestorix - Het Stadskantoor heeft een hele grote hal. Die hal, waar dagelijks heel veel Utrechters binnenkomen, heeft zelfs een naam: Het podium van de stad. Dat doet vermoeden dat er iets te beleven valt. Dat er iets te zien is. En wa dach ie wat? Dat is ook zo. Elk half jaar is er een tentoonstelling over Utrecht en de Utrechters.

Voor het komende half jaar gaat het over Jong in Utrecht. Want ons stadsie mag dan zo oud zijn als Methusalem, er zijn weinig steden waar jongeren zo’n groot deel van de bevolking uitmaken en voorlopig zal hun aandeel nog toenemen.

Wat doen al die jongeren en wat doen we met z’n allen om die activiteiten mogelijk te maken. De tentoonstelling geeft een goed overzicht van al datgene wat jongeren bezighoudt.

Een leuk project dat gepresenteerd wordt, is de samenwerking tussen The New Utrecht high school in Brooklyn USA en het Amadeus College in Leidsche Rijn. Scholieren die op duizenden kilometers afstand via internet gezamenlijk lessen volgen over de Nederlandse roots van dit deel van New York en via Skype en andere sociale media met elkaar werkstukken maken, verhalen schrijven en ervaringen uitwisselen.

De horizon van de Utrechtse jongeren houdt niet meer op bij de stadsgrenzen. Ze zijn deel van 'The global village' waarin tijd en afstand een heel andere betekenis hebben als in mijn eigen jeugd. Toen deed een briefje aan mijn pen pal Mary Bradley in Belfast in Noord-Ierland er nog ruim een week over om aan te komen.

Er is veel te zien en veel te leren bij Jong in Utrecht dus mocht u in de komende maanden voor het een of ander in het Stadskantoor moeten zijn of gewoon zin hebben om er binnen te lopen omdat de trein nog op zich laat wachten, loop eens door het podium van de stad en laat je meenemen in dromen en wensen van onze jeugd.