Nestorix - Een bekende van mij had de gewoonte om in een restaurant op de vraag van de ober: “En meneer wat mag het voor u zijn?”, steevast te antwoorden: “Oh dat geeft niet jochie, als het maar veel is”. Hij was niet onder de indruk van Michelinsterren en de nieuwe of gezonde keuken kon hem gestolen worden.

Het feit dat de Utrechtse restaurants er weer niet in geslaagd zijn om een plekje in de top 100 van Lekker te bemachtigen zou hem worst geweest zijn. Toch was dat wel één van de doelstellingen van het ontwikkelingskader horeca dat in 2012 door de Utrechtse gemeenteraad werd vastgesteld.

Naast de toenmalige topper Karel V moesten er nog een paar toppers bij komen. Inmiddels zijn we aan een tussenevaluatie van het ontwikkelingskader toe. Wie, zoals ik, regelmatig de stad verkent, zal het niet ontgaan zijn dat er zo her en der nogal wat horeca en aanverwante bedrijvigheid uit de grond gestampt is en wordt. Wat dat betreft, is van de mogelijkheden die het ontwikkelingskader geboden heeft, flink gebruik gemaakt.

De eetwinkels vliegen je om de oren. Maar volgens de kenners is de kwaliteit er dus niet op vooruit gegaan. Je zou haast denken dat ook hier gewerkt is volgens het principe van mijn kennis. Als het maar veel is. Eerlijk gezegd lig ik persoonlijk ook niet zo wakker van het aantal Michelinsterren of andere toplijstjes. Mijn beurs is toch te klein om de bijbehorende couvertprijzen op te hoesten, maar in het kader van diversiteit en internationale uitstraling kan het natuurlijk nooit kwaad.

Wel vraag ik mij af hoe al die startende ondernemers denken hun zaak op poten te houden bij zo’n grote toename van concurrenten. Als ik bijvoorbeeld kijk naar de metamorfose van de Biltstraat, dan zal ik niet ontkennen dat ik de uitsraling van al die eet- en drinkwinkeltjes veel leuker vind dan het beeld van de vroegere verzameling uitzendbureau’s. Ik houd echter mijn hart vast waar het de levensduur van al die nieuwe zaken betreft. 

Nog dit najaar wil het college in het kader van de tussenevaluatie van het ontwikkelingskader een stadsgesprek over de horeca voeren. Heel verstandig om samen met betrokkenen te zien of het kader nog voldoet of dat er aanpassingen nodig zijn. Wel jammer dat ik in de commissiebrief bij de beoogde genodigden, waar het de bewoners betreft, alleen de wijkraad binnenstad zie staan. Gezien de uitbreiding in de wijken rond de binnenstad lijken ook andere wijkraden zoals oost, west en noordwest mij logische deelnemers. Niet onder het motto “Als het er maar veel zijn” maar om het aantal sterren voor de kwaliteit van het stadsgesprek te verhogen.