Rene van Maarsseveen - ‘Ga jij van de winter gewoon door?’, hoor ik Gerrit vragen als ik bij hem binnenloop. Tegenover hem zit Oswald. Die antwoordt met ‘ja, natuurlijk. We moeten immers wel in beweging blijven’.

Nadat ik ben verwelkomd vraag ik, ‘zo jongens, waar hebben we het over met “ga jij van de winter gewoon door?”'

‘Niet wat jij denkt’, antwoordt Gerrit, ‘we hadden het over golfen’.

‘Oh. Nou, als het daar over gaat, ben ik benieuwd naar jullie mening over de uitbreiding van golfbaan De Haar’.

Besturen

‘Dat is net zo’n misrekening als het Muziekcentrum’, roept Oswald direct, ‘besturen van verenigingen zijn vaak net zulke slechte rekenaars als ambtenaren’.

‘Nuah, alleen de over het paard getilde, megalomane bestuurders’, reageert Gerrit, ‘die rekenen tegen beter weten in’.

‘Ja, dat is mijn ervaring ook’, zeg ik, ‘bij de verenigingen waar ik in het bestuur zat, viel me op dat de ervaren bestuurders uit het bedrijfsleven bij de club ineens de daadkracht, scherpte en dergelijke misten, waar zij bij hun betaalde baan juist om geroemd worden’.

‘Dat fenomeen zal Paul Janssen wel herkennen, hij is psycholoog. En ik denk ook niet dat hij megalomaan is’. Het lijkt erop dat Oswald hem kent. ‘Hij zit bij die uitbreiding met de bagage van zijn voorganger’.

‘Was dat niet Leo Spigt, de advocaat die van fraude werd verdacht rond SNS?’, vraagt Gerrit.

‘Ja, Leo Spigt was zijn voorganger. Van die fraude weet ik niet. Maar Leo was een haantje. Onder zijn voorzitterschap werd die uitbreiding er doorgedrukt met 53 tegen 47 procent’.

Uitbreiding

‘Maar los van alle clubpolitiek, wat vinden jullie van zo’n uitbreiding’, vraag ik nog een keer.

‘Ik heb niets met Greenpeace, dat weet je, maar ik zou spontaan lid worden als die plannen doorgaan’, antwoordt Gerrit provocerend.

Oswald lacht. ‘Even serieus. Zo'n uitbreiding is niet van deze tijd en niet passend bij die baan,’ zegt hij, terwijl Gerrit roept dat hij serieus is. ‘Nog afgezien van de financiële haalbaarheid, nu en in de toekomst. Golfverenigingen hebben het slecht gehad de afgelopen jaren. Het zal nu wel weer aantrekken, maar de gouden tijd is voorbij. Bovendien …’.

Golfsgedragsverandering

‘Wie wil er nog een hele middag golfen?’, val ik Oswald in de rede, ‘ik vind golfen heerlijk, maar het kost enorm veel tijd. Als ik even 9 holes zou kunnen lopen, zou ik het veel vaker doen’.

‘Dat is precies wat ik wilde zeggen. Ik denk ook dat er steeds meer mensen zijn, vooral werkenden met gezinnen, die het liefst even zo’n korte sportieve wandeling willen maken op een 9-holes’.

‘Ik las laatst dat zelfs de Utrechtse golfadvocaat Arno Ploeg, juridisch adviseur van bijna alle golfbanen in Nederland, niet aan golfen toekomt omdat het zo’n tijdrovende sport is’, merk ik op.

Onderhoud

Gerrit negeert mijn opmerking volkomen met zijn vraag, ‘bij De Haar kwam die uitbreiding naar 18-holes toch ter sprake omdat er hoognodig onderhoud moest worden gepleegd?’.

‘Ik weet niet of daar een verband mee was. Maar er is wel onderhoud nodig’, beantwoordt Oswald de vraag.

‘Weet je nog dat we er een paar jaar geleden speelden?’, vraag ik Gerrit, ‘jij maakte nog de historische opmerking “mooiste baan van Nederland”, terwijl je een opsomming gaf van dingen die volgens jou moesten worden vernieuwd of verbeterd’.

Slimme tussenstap

‘Weet je wat een slim idee zou zijn voor De Haar’, vraagt Oswald retorisch. Een antwoord niet afwachtend, ‘gewoon een 9-holes baan blijven. Maar nu twee of drie nieuwe holes maken, waardoor de baan geleidelijk gerenoveerd kan worden en oude holes vervallen. Er zullen dan wellicht een paar bomen gekapt moeten worden, maar dat hoeft het landschap niet aan te tasten’.

‘Dat kost in ieder geval minder geld’, zeg ik.

‘Ja, en in de tussentijd kunnen ze kijken of de toekomst er inderdaad zo gunstig uitziet als door de voorstanders wordt geschets. Je kunt in deze tijd maar beter wat geld, reserves, achter de hand houden’.

‘En wanneer gaan wij weer eens een balletje slaan?’, vraag ik.

‘Als je negen holes wilt lopen zal het wel de Bunnikse worden, De Krommerijn. Die is openbaar. Dat is De Haar voorlopig nog niet’.