Louis Engelman – Mark Rutte heeft het gezegd: per 1 juni mogen de terrassen weer open. Joepie! Als hij er dan ook nog even voor kan zorgen dat we vanaf die datum net zulk mooi weer hebben als in de afgelopen weken, dan ben ik helemaal blij.

Natuurlijk is dit de simpele reactie van een consument die niet kan wachten tot zijn vers getapte biertje op een Frans tafeltje voor zijn neus staat. Want ik realiseer me al te goed welke verwoestende gevolgen de ‘lockdown’ voor de horeca heeft gehad. Net als voor veel andere sectoren.

Het coronavirus heeft hen het water tot de lippen gebracht. En voor sommigen, misschien velen, is een faillissement bijna onafwendbaar. Daar hebben ze niet om gevraagd, het is niet hun eigen schuld, het is ze gewoonweg overkomen. Voor honderden, mogelijk duizenden Utrechters, is de basis onder hun bestaan in één klap weggevaagd. Dat is een ramp.

Er is helaas weinig tegen te doen. Maar toch… Voor de horeca zou beetje soepelheid van de kant van de gemeente absoluut verschil kunnen maken. Ik denk dan aan de ruimte die cafés en restaurants tot nu toe hebben gekregen om hun terrassen neer te zetten. De omvang daarvan is aan strikte regels gebonden. Zie de zilverkleurige pinnen die precies de afbakening aangeven. Een stoelpoot over de grens kan vervelende consequenties hebben.

Op zichzelf is die handhaving begrijpelijk. Want geef je iemand een vinger, dan neemt hij/zij de hele hand. Maar in deze corona-tijd kan ik me voorstellen dat de gemeente tijdelijk (!) een wat ruimer beleid hanteert. Want een bestaand terras gebaseerd op de anderhalve meter-regel is nauwelijks een oplossing. Daar krijgt een horecaondernemer zijn omzet niet mee terug. Daarmee kan hij/zij een faillissement niet echt afwenden.

Dus pleit ik voor méér ruimte. Over de pinnen heen. In overleg met de gemeente. Ga daarbij ook uit van het gezonde verstand van ondernemers. Die begrijpen heus wel wat er niet mogelijk is. Maar een beetje soepelheid zou ze kunnen redden. Voor zolang dat nodig is. Daarna kan de oude situatie weer in ere worden hersteld.