Dik Binnendijk – Tientallen horecabezoekers hebben geklaagd over misbruik en onzorgvuldigheid van enkele bars, café en restaurants. Voor het bron- en contactonderzoek van de GGD’s bij een lokale coronabesmetting moet je verplicht je naam, telefoonnummer en mailadres achterlaten bij de bezochte horecagelegenheid.

Alleen, privacy-garantie? Ho maar! De lijst gaat langs de tafels en iedereen kan de contactgegevens inzien en overnemen. En ongevraagd word je zo abonnee van de nieuwsbrief van het bedrijf (zie: Volkskrant, 26 augustus). Mogelijk kunnen die contactgegevens ook in handen komen van de energiemaffia. Heb je je ooit als ondernemer bij de Kamer van Koophandel (KvK) ingeschreven, dan ken je het fenomeen. Sinds 1983 sta ik geregistreerd bij de KvK Utrecht.

‘030..’ zie ik op het venstertje staan van mijn vaste telefoon. De rest van het nummer kan ik zonder bril niet lezen. “Met … van het MKB Collectief. Wat heeft u een mooie muziek opstaan!!!” “Radio 4!”, zeg ik, inmiddels op mijn hoede. “En… nu ga je het zeker over energie hebben!” “Ja meneer, hoe raadt u het zo...” “Nou, mooi niet. Ik sta bovendien in het bel-me-niet-register. Dus bel me nooit meer.”Het bleef een week stil.

Sinds begin dit jaar word ik bijna elke werkdag telefonisch lastig gevallen; soms zelfs drie keer op een dag. Ongetwijfeld sta ik op een lijst van ondernemers die ooit doorverkocht is door de KvK Utrecht. Ik hou zelf bij wanneer ik ben lastig gevallen door vermoedelijk iemand van de energiemaffia. Via het indrukken van het knipperlichtknopje zie ik het nummer en het tijdstip van het telefoontje. Maar ditmaal is het 030-nummer veranderd in 085-5360424. Ik ben verbaasd: hebben ze weer een nieuwe truc uitgevonden om je de telefoon te laten opnemen? Zo ben ik eerder al door 010- en 050-nummers (Rotterdam en Groningen) bestookt en afgelopen dinsdag door 055-2048730 (Apeldoorn).

Via www.wieheeftgebeld.nl/nummer/ kun je zien hoeveel mensen ‘benieuwd’ zijn wie er achter dat nummer zit, maar dat kom je nu net niet te weten. Naar 085-5360424 is er tussen 10 juni en 12 augustus 1003 keer gezocht. In het registratiejargon: weergave: 1003; beoordeling: 25.

Dus 25 mensen hebben een commentaar bij dit nummer geschreven. Zo kom je te weten dat het energieoplichters zijn geweest. Bij nummer 088-5016772 is de weergave: 6606 en de beoordeling: 67. Over dit nummer is in februari geklaagd en daarna pas weer in de periode eind juni-half juli. Een kleine bloemlezing ‘kortjes’: “Weer zo’n irritante energielxl” (lxl zal wel ‘lul’ zijn, DB). “Kankerlijers!” “Gaan gelijk in de overvalstand. Advies: meteen verbinding verbreken.” “Drammers!” “Oplichters!” “Blokkeren!”

Dat blokkeren heeft niet zo veel zin. Terugbellen ook niet: je krijgt dan de melding ‘niet in gebruik’. Elk energieoplichtersbedrijf heeft veel nummers tot z’n beschikking die afwisselend worden ingezet. Je wordt een paar maal met hetzelfde nummer gebeld en daarna volgt weer een ander nummer, waarvan meestal alleen de laatste twee cijfers anders zijn. Dus als ik in mijn telefoonvenstertje zie 085-53604xx neem ik niet op: energiemaffiosi. Trouwens, ik laat de telefoon ook gewoon rinkelen als ik 085, 088 of ‘anoniem’ zie.

Toch benieuwd of het 030-nummer 030-2040635 was. Met dat nummer ben ik tussen eind juni-begin juli lastig gevallen. “U bent onlangs naar ons overgestapt; nu heb ik een nog voordeliger aanbod voor u.” Mijn commentaar bij www.wieheeftgebeld.nl/nummer/ “Advies: ook deze nummers niet oppakken. Na 08850167xx en 08510579xx-nummers is dit de nieuwste ontwikkeling 03020406xx-nummers: energieoplichters. Beroepen zich op zogenaamde eerdere afspraken.”

Het bleef dus een week stil. Toen belde: 020-2159476. Amsterdam! Stefan, Jaus, Irene, GGD Amsterdam voor corona-onderzoek? Een vrouwenstem: “Zoals u weet, zijn de prijzen van gas en licht verlaagd. Wij hebben een speciaal…” Godver!!!