Paul Schoolderman - Ik kijk naar een filmpje op internet en ik zie een scheldende groep mensen tegenover een andere groep met daartussen politie om de groepen van elkaar te scheiden. Vorige week was er een informatieavond voor bewoners in de wijk Overvecht over de tijdelijke opvang van vluchtelingen en zoals ik wel vaker zie, verlopen deze avonden zelden rustig. Er was slechts één arrestatie verricht voor het beledigen van een agent, maar wat ik in die paar minuten hoorde, was op de keper beschouwd al reden genoeg om een voetbalwedstrijd voor stil te leggen.

De scheldende mensen komen uit de wijk, maar het is mij nooit zo goed duidelijk wie die andere groep nu eigenlijk is, die dan op uiterst correcte wijze laat blijken dat vluchtelingen 'daar' alleszins welkom zijn en dat niemand op deze wereld illegaal is. Ik lees vaak dat de mensen die in de wijk zelf wonen, boos worden omdat het plan van de noodopvang hen door de strot wordt geduwd en men zich gemanipuleerd voelt door de plaatselijke politiek.

In het filmpje hoorde ik iemand schreeuwen dat ook onze vrouwen straks worden verkracht. Burgemeester Jan van Zanen verwacht niet dat er zich in het Utrechtse Keulse toestanden voor zullen gaan doen, maar tegelijkertijd moeten we met het onmogelijke rekening houden. In feite zijn ‘onze’ vrouwen al verkracht! Door één van onze 'eigen' mensen, iemand die veel dichter uit de buurt komt: Gerard T. uit Nieuwegein. Vandaag dient de zaak tegen de vermoedelijke serieverkrachter, de man die de provincie Utrecht twintig jaar in een verstikkende angstgreep hield. Eén slachtoffer is zelfs gevlucht naar het buitenland omdat ze zich in Nederland niet meer veilig voelde. Waarschijnlijk ook het argument van de meeste vluchtelingen die hier worden opgevangen.

Mochten de 400 vluchtelingen die in Overvecht aan de Einsteindreef ondergebracht worden wel Keulse driften hebben, dan kunnen ze als het aan Toni Peroni ligt, samen met onze autochtone liefhebbers over een tijdje linea recta mee naar het Zandpad om de hoek. In het carnavalsnummer ‘Bonken bij de Buurvrouw' pleit Peroni voor terugkeer van de seksboten. Het is volgens hem een carnavalshit met een boodschap. Prostitutie aan de Vecht hoort in Utrecht. Misschien een idee dat Peroni de vluchtelingen wat wijze Nederlandse lessen gaat geven in het kader van hun inburgeringscursus en dat hij dan rondleidingen organiseert langs de dames van plezier zodra deze weer op volle toeren draaien. Alleen die armlengte afstand houden, wordt dan wel wat ingewikkeld maar daar weten Peroni en de burgemeester vast wel raad mee. Immers 'in Utrecht slaapt niemand op straat', aldus Jan van Zanen.

Ik had eigenlijk helemaal geen zin in het schrijven van deze column, want het is vandaag Blue Monday. De meest deprimerende dag van het jaar. Wel verstandig om dit ook aan de vluchtelingen uit te leggen: dat wij een meest deprimerende dag hebben, naast al die andere deprimerende dagen in het jaar! Goed om te lezen dat er ook dit jaar weer meer bezoekers naar de Vakantiebeurs zijn gegaan die volledig in het teken stond van de alleenstaande reiziger. Dat is goed nieuws, want in een groep reizen, is natuurlijk het meeste sneue wat je kunt doen. Tenzij je met een krakkemikkig bootje hier naartoe komt en heel Europa doorkruist. Dat is pas avontuur, dat je dan zodra je hier aangekomen bent te horen krijgt dat het Blue Monday is.

Voor al die mensen die zich af en toe toch even klote voelen. Luister naar het inmiddels ruim één miljoen keer bekeken filmpje van de Dom waarin de beiaardier 'Space Oddity' van David Bowie laat klinken. Vanuit de ruimte heb je meer afstand. Een fijne maandag nog.