Door Linda van Dijk - Utrecht heeft veel parken en andere groene plekken. Maar schijn bedriegt. Uit onderzoek van de Universiteit Wageningen blijkt dat Utrecht één van de minst groene steden van Nederland is. Een probleem dat niet onopgemerkt is gebleven bij zowel de gemeente als de buurtbewoners. De strijd voor meer groen is in volle gang.

Ranglijst

Alleen Leiden en Haarlem deden het volgens de Universiteit van Wageningen slechter dan Utrecht. Brechtje Paardekooper van GroenLinks heeft wel een verklaring voor de lage plek in de ranglijst: “Utrecht heeft heel veel wijken in het centrum, die in vooroorlogse tijd zijn gebouwd, toen er minder aandacht was voor groen. Je ziet dat de wijken daaromheen al groener zijn, maar het centrum zit flink dicht gebouwd.”

Burgers in actie

Toch is er hoop voor Utrecht als groene stad. In vergelijking met vijf jaar geleden is het openbaar groen met wel 25 procent gestegen. Dat is heel veel. “Het oppervlakte aan groen blijft meestal gelijk, dus Utrecht is al een uitzondering met deze groei. De bouw van het Máximapark verklaart dit deels, dat is een zeer groot oppervlakte dat erbij is gekomen”, aldus Paardekooper.

Dat is echter niet het enige. “Er lopen momenteel een hoop wijkgroenplannen. Deze dragen nu heel veel bij.”

Deze wijkgroenplannen zijn door de gemeente gemaakt voor elke wijk met de bedoeling die groener te maken. Hier hoort een budget bij van €420.000 per wijk. Dat bedrag maal tien wijken wijst al volgens Paardekooper wel uit hoe belangrijk de gemeente Utrecht groen vindt, zoveel geld wordt erin gepompt. “Gelukkig zijn het ook burgers zelf die in actie komen en die de gemeente graag ondersteunt. Zo maken we Utrecht met z’n allen groener”.

Vergroening is 'hot'

Een voorbeeld van zo’n burgerinitiatief is de Cremertuin. Dit is een voormalig braakliggend terrein aan de Cremerstraat, vlak naast het spoor. De NS is eigenaar van het terrein, dat inmiddels is omgetoverd tot een moestuin en ontmoetingsplaats. Hier kunnen zowel volwassenen als kinderen zich in de buitenlucht uitleven.

Serge Calon is de initiatiefnemer van deze tuin, die een groot succes is onder de buurtbewoners. “Wij willen steeds meer groen aanleggen, dat is er namelijk veel te weinig in Utrecht”, vertelt Calon. “Vooral speelnatuur ontbreekt vaak.”

De Cremertuin is niet het enige initiatief dat is uitgevoerd, Calon heeft namelijk een hele beweging hiervoor opgezet, genaamd De Vergroening van Utrecht. Hier vallen weer verschillende initiatieven onder om Utrecht groener, duurzamer en schoner te maken.

Calon merkt dat vergroening populair is. “Ik denk wel dat het enigszins een trend is. Een positieve die waarschijnlijk niet snel voorbij is. Gelukkig zien we allemaal steeds meer het belang ervan in. Het is absoluut in, helemaal hot.”

Ruimtegebrek

Alle initiatieven zijn mooi en absoluut nuttig, maar er moet wel ruimte voor zijn. “In wijken zoals de binnenstad is er nou eenmaal weinig ruimte om meer groen aan te leggen”, zegt Paardekooper. Maar als de burgers op deze manier doorgaan dan zal het oppervlakte groen vast nog stijgen de komende jaren. “Het einde is nog lang niet in zicht”, zegt Calon, “we hopen Utrecht nog veel meer te vergroenen. Gelukkig is het bewustzijn er steeds meer.”