Door Jim Terlingen - Het kinderboek  ‘Pretpark de Poepfabriek’ dat twee Utrechtse schrijvers vijf jaar geleden maakten - Marja Baseler en Annemarie van den Brink, met illustraties van Beverwijker Tjarko van der Pol - is in Duitsland een hit. Onder de titel ‘Die Kackwurstfabrik’ is daar onlangs het 100.000ste exemplaar verkocht. 

Waarom onze oosterburen bijvoorbeeld graag willen lezen over waar je eten blijft als je een hap neemt en hoe komt het dat je soms buikpijn hebt, verklaart Marja Baseler alsvolgt: 

“De goede verkoop in Duitsland komt, denk ik, omdat ze daar alles wat met de spijsvertering te maken heeft nogal een beladen onderwerp vinden. Ze praten er niet gauw over. Over poep en pies praten met hun kinderen vinden ze niet makkelijk. Terwijl ze wel relatief veel scheldwoorden gebruiken zoals ‘arschlog’ en ‘scheisse’. Sommige ouders vinden het zelfs lastig om in de boekhandel naar het boek te vragen, maar ze doen dat dus wel."

"Niet praten met kinderen over alles wat met de spijsvertering te maken heeft zoals verstopping, wormpjes, buikpijn kan natuurlijk veel nare gevolgen hebben. Kennis over de spijsvertering zoals gezond eten, voldoende bewegen, op tijd naar de wc gaan kan veel problemen helpen voorkomen." 

Pagina's uit Die Kackwurstfabrik (klik erop voor een vergroting)

In meerdere landen is 'Pretpark de Poepfabriek’ uitgeven, zoals in Zweden, China, Korea, Hongarije, Rusland, Taiwan en Japan. De opvolger, ‘Het Hersenhotel’, verscheen vorig jaar (ook in het Duits). Dat legt op aantrekkelijke wijze uit dat je brein een supermachine is, dat het alles regelt wat er in je lichaam gebeurt.

Baseler: “Het is voor ons enorm belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd kennismaken met dat wonderlijke bolletje dat alles voor ze regelt. En dat ze er heel veel aan kunnen doen om ervoor te zorgen dat hun hersenen een leven lang goed blijven werken. De nadruk ligt dus ook in ‘Het Hersenhotel’ bij gezond eten, lekker veel bewegen, op tijd ontspannen, je hersenen uitdagen door nieuwe dingen uit te proberen en je talenten te benutten.” 

Tot slot een nieuwtje. Baseler: "Er is een nieuw boek in de maak en dat zal gaan over... het hart.”

Meer informatie over deze boeken en de makers, vindt u op deze sites:
http://www.avdbrink.nl 
https://www.marjabaseler.nl
https://tjarkovanderpol.nl