Door Jim Terlingen - Afgelopen maandag en dinsdag zijn in de Utrechtse wijk Oog in Al alsnog 24 struikelsteentjes geplaatst. De plaatsing, die oorspronkelijk twee maanden geleden zou plaatsvinden en toen werd uitgesteld vanwege de corona-uitbraak, gebeurde door kinderen van de Dominicus-basisschool. Burgemeester Van Zanen kon er niet bij zijn, maar hij had voor de kinderen een videoboodschap ingesproken (zie onderaan dit artikel).

Ook nabestaanden en de bedenker van de steentjes, de Duitser Gunter Demnig, konden er niet bij zijn. In maart zou Demnig de avond voor de plaatsing nog een lezing geven, waar zich al veel mensen voor hadden aangemeld. Dat ging toen ook niet door.

De 72-jarige Demnig noemt de steentjes Stolpersteine omdat je erover struikelt met je hoofd en je hart (‘stolpern’ betekent struikelen) en je moet buigen om de tekst te kunnen lezen. Ze liggen steevast voor een woonhuis en geven op een subtiele wijze aandacht aan het feit dat daar joodse mensen hebben gewoond die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd.

Adressen
De adressen waar de steentjes deze week zijn gekomen, zijn: Kanaalweg 119Petrarcalaan 65 + 73 + 77Moliërelaan 8Chopinstraat 25Händelstraat 48 en Mendelssohnstraat 49.

Twee basisschoolleerlingen leggen steentjes. Foto: Inge Eijsenga

De initiatiefnemers voor deze 24 struikelsteentjes in Oog in Al zijn Inge Eijsenga en Gijs Bannink, bewoners van de wijk. Zij hebben alweer 18 nieuwe steentjes in aanvraag bij de Duitse organisatie.

"Hopelijk kunnen we bij die plaatsing het programma uitvoeren zoals we dat voor maart hadden bedacht", aldus Eijsenga. "In de tussentijd zitten we niet stil, we gaan samen met leerlingen van het Rietveld College iets bedenken waarmee we de informatie over de steentjes kunnen overdragen. Denk aan een website of een app."

De laatste jaren worden er steeds meer struikelsteentjes geplaatst in Utrecht. In april 2018 werden de eerste acht steentjes gelegd in Oog in Al. De informatie over die steentjes staat op deze site. In oktober 2019 verdrievoudigde het aantal steentjes in Utrecht.