Door Jim Terlingen - Je zal de Utrechters de kost moeten geven die niet weten dat onze stad vlakbij de binnenstad een heuse zustercongregatie herbergt. Maar het is echt waar. 'Zusters Augustinessen van Sint-Monica' heten ze, het klooster zit op de hoek van de Oudegracht en de Waterstraat en de orde bestaat dit jaar 85 jaar. Ter gelegenheid daarvan heeft de gemeente Utrecht aan de werf van de Oudegracht in steen een prachtig labyrint aangebracht. En boven de deur van de werfkelder is een mooie tekst gekomen: ‘De weg naar binnen is een lange reis’.

Het labyrint en de tekst zijn in nauw overleg met de zusters uitgekozen. Beeldend kunstenaar Jos Peeters heeft de tekst op de muur aangebracht, in opdracht van de Werkgroep Directe Voorzieningen van de gemeente. Cultuur-wethouder Anke Klein onthulde het labyrint en de tekst vanmiddag.

Boven de deur de aangebrachte tekst, met links ervan wethouder Anke Klein. Foto: Werkgroep Directe Voorzieningen

De zustercongregatie bestaat vanaf 1934. De zusters wonen in drie kloosters in Nederland: in Utrecht, Amsterdam en Hilversum. In onze stad wonen 21 zusters. Ze dragen in de zomermaanden witte habijten en in de wintermaanden zwarte. "We streven ernaar om met elkaar een goede gemeenschap te vormen, met belangstelling voor elkaar, voor de wereld om ons heen en voor de grote wereld waarin we leven. Vanuit ons contemplatieve leven richten we onze activiteiten vooral op de nood van deze tijd." staat op de website.

Op straatniveau is vijf jaar geleden al een informatiebord geplaatst over de geschiedenis van de zusters in Utrecht. Ook werd toen een lantaarnconsole aangebracht.

Het informatiebord. Foto: Jim Terlingen